Ілюстрація / REUTERS

У Міністерстві закордонних справ заявляють, що Україна на засіданні Комітету міністрів Ради Європи 16-17 травня вимагатиме не йти на поступки Росії щодо повернення до Парламентської асамблеї РЄ, поки не буде звільнено окупований Крим і припинено війна на Донбасі з виведенням звідти російських військ.

Читайте такожКабмін готує перелік причетних до незаконної видачі паспортів РФ – до них застосують санкції

Як передає кореспондент УНІАН, про це на брифінгу повідомила речник МЗС України Катерина Зеленко.

Відео дня

Вона розповіла, що 16-17 травня у Гельсінки під час засідання Комітету міністрів Ради Європи відбудеться передача головування у РЄ від Фінляндії до Франції за участі керівників зовнішньополітичних відомств держав-членів Ради Європи.

"На розгляд міністрів будуть висунуті пропозиції генерального секретаря Ради Європи щодо реформування організації. Серед проектів рішень до засідання варто відзначити проект, який може створити умови для зміни правил і процедур Парламентської асамблеї Ради Європи у відповідності до вимог Росії та повернення її делегації до Асамблеї без виконання вимог резолюцій, які були ухвалені впродовж останніх п'яти років", - заявила Зеленко.

"Пропозиції генерального секретаря Ради Європи стосовно реформування організації стосуються пріоритетних сфер її діяльності, підвищення ефективності адміністративного управління, забезпечення фінансової стабільності, і європейські держави шукають консенсусу стосовно підходів до вирішення цих питань. Українська сторона також бере участь у цьому процесі з урахуванням довгострокового впливу можливих рішень на національні інтереси України та збереження загальноєвропейських принципів та цінностей", - заявила вона.

Водночас речник відзначила, що у відповідь на російську агресію в Україні ПАРЄ ухвалила загалом 16 резолюцій з вимогами до Росії скасувати незаконну анексію Криму, згорнути агресію на сході України, вивести війська та техніку, припинити підтримку незаконних збройних формувань, звільнити незаконно утримуваних цивільних та військових осіб, припинити переслідування представників кримськотатарського народу.

"Ці вимоги виписані дуже чітко і детально, і їх виконання може стати підставою для відновлення прав російської делегації у ПАРЄ. Натомість внесений проект рішення може відкрити шлях до позбавлення Парламентської асамблеї Ради Європи обов'язків та зобов'язань держав-членів Ради Європи. Саме такою є вимога Росії - повернення до Парламентської асамблеї без виконання вимог Асамблеї та зміна правил і процедур, що фактично унеможливить вжиття санкцій проти порушників і утворить умову безкарності", - сказала Зеленко.

У цьому зв'язку вона зазначила, що такий крок фактично означатиме, що Рада Європи піддалася на фінансовий шантаж Росії, і це може призвести до втрати важливих інструментів впливу на ті держави, які порушують свої зобов'язання перед цією організацією.

Українська сторона вважає таку ситуацію неприпустимою. "На цьому засіданні ми наполягатимемо, що нинішня криза створена Росією і не може бути вирішена шляхом односторонніх поступок у бік Росії. Російська Федерація повинна виконати усі умови і грати за правилами", - сказала речник.