Парубій заявив, що закон негайно буде передано на підпис президенту /.фото УНІАН

Найближчим часом закон про функціонування української мови як державної буде підписано президентом і опубліковано в парламентському виданні «Голос України».

Як передає кореспондент УНІАН, про це з трибуни парламенту сказав голова Верховної Ради Андрій Парубій.

Читайте такожРада розгляне звернення до світової спільноти щодо порушення прав корінних народів у Росії

Відео дня

«У найближчі години чи дні його підпише президент України, і він буде опублікований в «Голосі України» і набуде чинності як закон», - сказав він.

«Від самого початку реєстрації цього законопроекту здавалося, що всі сили пекла зібралися для того, щоб не допустити його ухвалення. Але вони зіткнулися з великою волею українського народу», - підкреслив Парубій.

Також він попередив всіх тих, хто «сьогодні думає, що політична кон’юнктура змінилася, і які вже сьогодні планують реванш, погрожуючи нам судами, відміною цього закону». «Як тільки ви торкнетеся і спробуєте робити ревізію закону чи про мову, чи декомунізацію, чи питання церкви, ви відчуєте весь гнів українського народу і могутню волю українського народу. І я це говорю вам не як голова ВРУ, а як громадянин України Парубій Андрій», - наголосив він.

Парубій наголосив, що не буде жодної ревізії «всіх тих надбань, які зробив український парламент восьмого скликання».

Після цього він підписав закон про функціонування української мови як державної та продемонстрував документ народним депутатам, які стоячи підтримали його оплесками. Парубій додав, що цей закон буде негайно передано на підпис президенту.

Як повідомляв УНІАН, 25 квітня Верховна Рада ухвалила закон «Про забезпечення функціонування української мови як державної». Документ підтримали 278 народних депутатів.

Законом передбачено, що кожен громадянин України зобов'язаний володіти державною мовою як мовою свого громадянства. При цьому держава організовує курси української мови для дорослих і забезпечує можливість вільно опанувати державну мову громадянам України, які не мали такої можливості.

Згідно з законом, в Україні буде створена Національна комісія зі стандартів державної мови.

Законом визначені особи, які зобов’язані володіти державною мовою та застосовувати її під час виконання службових обов’язків. Серед них, зокрема, керівництво держави, депутати, судді, прокурори, службовці Нацбанку, особи офіцерського складу, які проходять військову службу за контрактом, педагоги, медики державних і комунальних закладів охорони здоров’я.

Дія закону не поширюється на сферу приватного спілкування та здійснення релігійних обрядів.