Фото УНІАН

Рада Європи здійснила експертну оцінку судової реформи в Україні за період з 2014 по 2018 рік, і перевірила відповідність реформи європейським стандартам і рекомендаціям.

Як повідомляється у звіті, опублікованому на сайті РЄ 10 червня, “вражаючі зусилля у прийнятті законодавчих змін заслуговують високої оцінки. На законодавчому рівні, і значною мірою також на інституціональному рівні, цілі, викладені у Стратегії (судової реформи), були досягнуті“.

Експерти також відзначають високу ефективність впровадження реформи “у порівнянні з іншими великими реформами у сфері правосуддя і люстраційними процедурами“.

Відео дня

На думку Ради Європи результати судової реформи показують “позитивну тенденцію в підвищенні професіоналізму, ефективності та якості правосуддя, а також зменшення корупції“.

Нагадаємо, судова реформа була ініційована у 2014 році. 2 червня 2016 року були прийняті зміни до Конституції в частині правосуддя. За час реформи було створено новий Верховний Суд, Вищий антикорупційний суд і Вищий суд з питань інтелектуальної власності. Діючі судді проходять переатестацію, під час якої перевіряється рівень їх компетентності та доброчесності.