Прапор Держдепу, ілюстрація / REUTERS

У Державному департаменті Сполучених Штатів Америки заявляють, що для зміни "нормандського формату" переговорів щодо урегулювання ситуації на Донбасі потрібна домовленість всіх сторін.

Читайте такожНімеччина готова до активізації переговорів у "нормандському форматі" - посол

Про це Українській службі "Голосу Америки" заявив заступник помічника державного секретаря США Джордж Кент.

Відео дня

"Ми дуже підтримуємо зусилля президента Володимира Зеленського щодо здійснення кроків у напрямку миру. Дії українських військових у Станиці Луганській, бажання відбудувати міст, необхідний для задоволення гуманітарних потреб, демонструє намір нового українського уряду зробити кроки у правильному напрямку", - відзначив Кент.

За його словами, Росія має взяти на себе відповідальність щодо дотримання умов перемир'я та виконання зобов'язань, визначених Мінськими угодами.

"Трагічні події, коли війська, очолювані Росію, у результаті ракетного обстрілу вбили чотирьох українських солдат, які захищали свою землю, вказує на те, що саме Росія повинна взяти відповідальність не лише у питанні дотримання умов перемир'я, укладеного за посередництвом ОБСЄ, але також у виконанні своїх зобов'язань, визначених у Мінських угодах 2014-2015 рр. А це включає негайне та повне припинення вогню, звільнення всіх українських полонених, яких утримують очолювані Росією сили, а також виведення всіх російських військових та техніки з території України", - заявив Кент.

Чиновник Державного департаменту США також назвав агресію Росії проти України одним із найбільших конфліктів сучасної Європи та відзначив, що для створення будь-якого нового формату вирішення конфлікту необхідна згода усіх сторін процесу.

"Україна має всі права шукати партнерів для розв'язання одного з найбільших конфліктів сучасної Європи. Стосовно "нормандського формату" з чотирьох країн - США висловили бажання брати участь у вирішенні конфлікту на Донбасі. Зараз ці зусилля очолює призначений для проведення переговорів спеціальний представник Курт Волкер. Потрібна домовленість всіх сторін для створення будь-якого нового формату. Але відданість США збереженню територіальної цілісності та суверенітету України є непохитною, і ми віримо, що весь Донбас є частиною України, так само, як і Крим. І такою залишатиметься наша політика та наше зобов'язання допомогти Україні відновити її суверенітет та територіальну цілісність", - наголосив Кент.