Володимир Зеленський і Дональд Трамп / REUTERS

Президент України Володимир Зеленський провів перші переговори з президентом США Дональдом Трампом. Переговори пройшли на полях 74-ї сесії Генеральної Асамблеї ООН.

На розмову Трампа і Зеленського було відведено 45 хвилин. Президенти поговорили перед журналістами і перейшли до переговорів за закритими дверима. За результатами переговорів Зеленський виступив перед журналістами.

Про війну на Донбасі і захоплення українських територій

Трамп почав з озвучування своїх надій на те, що Зеленський і Путін зможуть "розв'язувати проблему" щодо України.

"Я справді вірю, що президент Путін хотів би щось зробити. Я дійсно сподіваюся, що ви і президент Путін зустрінетеся і зможете розв'язувати проблему. Це буде надзвичайним досягненням, і я знаю, що ви намагаєтеся зробити це", - заявив глава Білого дому.

Читайте також"Я за кожне своє слово відповідаю": Зеленський пояснивши критику на адресу європейських лідерів

Зеленський у свою чергу підкреслив, що допомогти Україні зупинити війну на Донбасі можуть лише спільні зусилля США і ЄС.

«У нас є дві війни в Україні. Перша - це корупція, з якою ми будемо боротися, і ми будемо переможцями в цьому бою. Мій пріоритет - зупинити війну на Донбасі і повернути наші території - Крим, Донецьк, Луганськ. Дякуємо за вашу підтримку в цьому випадку», - підкреслив глава держави.

"Зупиніть корупцію в Україні, тому що це дійсно зробить вас великими", - відповів Трамп.

Трамп також заявив, що за часів президента Барака Обами реакція на захоплення Росією Криму була неналежною.

"Це було під час адміністрації Обами, коли ви втратили Крим, і я не думаю, що це те, що повинно було статися, але це сталося давно, і цим питанням займалися неналежним чином", - заявив Трамп.

Зеленський заявив, що Трамп під час зустрічі пообіцяв йому допомогти в поверненні анексованого Криму. За словами Зеленського, він розповів Трампу про те, «яке гарне місце Крим» і «яка це велика красива частина нашої країни».

Зеленський зазначив, що неодноразово звертався до США з приводу долучення до вирішення конфлікту на Донбасі.

«Перший раз особисто не телефоном до президента Трампу, щоб він долучився до розв'язання наших проблем, до припинення війни і повернення наших територій. Але не для того, щоб зараз, коли ми чекаємо на зустріч у «нормандському форматі», щоб він приєднався. Зараз нам треба перший раз в моєму політичному житті зустрітися в тому форматі, яким він є, якщо він не буде працювати і не буде рухатися, тому ми будемо залучати... і не тільки Америку», - підкреслив глава держави.

Зеленський також обговорив з президентом США Дональдом Трампом питання енергетичної безпеки України.

«Було також багато питань, що стосуються енергетичної безпеки... ми, дійсно, хочемо бути незалежними, щоб нам ніхто не викручував руки з приводу газу, вугілля, з приводу енергетичної безпеки. У нас найближчим часом з'являться дуже важливі для України надходження», - заявив він.

Читайте також"Підтримка України безпрецедентна": у ЄС відреагували на стенограму розмови Зеленського і Трампа

Про скандал з-за Байдена

Зеленський заявив, що президент США Дональд Трамп не тиснув на нього під час телефонної розмови, яка відбулася 25 липня, з приводу розслідування, в якому фігурує син колишнього віце-президента США Джозефа Байдена Хантер.

«Ви чули, я вважаю хорошою телефонну розмову, яка була нормальною. Ми говорили про багато речей. Я думаю, що ви це прочитали... ніхто на мене не тиснув», - підкреслив Зеленський.

Він також заявив, що не давав обіцянок розслідування якихось конкретних справ Генеральною прокуратурою України.

Повне відео прес-конференції Зеленського та Трампа за результатами зустрічі