Звання "прапорщик" більше не буде / фото president.gov.ua

Верховна Рада України ухвалила закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо виконання військового обов’язку та проходження військової служби (№0906).

Як передає кореспондент УНІАН, за це рішення проголосували 278 народних депутатів.

Заступник голови Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки Мар’яна Безугла зазначила, що даний закон спрямований «на вдосконалення законодавства України з питань військового обов’язку».

Відео дня

Читайте такожУ 2020 році українська армія буде здатна діяти за стандартами НАТО - Порошенко

Вона сказала, що законом запроваджуються нові військові звання сержантського і старшинського складу Збройних сил України, що відповідають стандартам НАТО.

За словами Безуглої, законом підвищується роль сержантського і старшинського складу у навчанні й вихованні підлеглого особового складу та виконання ними завдань за призначенням.

Вона наголосила, що законом створені додаткові мотиваційні чинники для проходження громадянами України військової служби за контрактом, що сприятимуть переходу Збройних сил на професійну основу.

Серед іншого, законом передбачено змінити назву «полк» на «бригаду» і відповідно командир полку буде командиром бригади.

Відповідно до закону, під час звернення до міністра оборони України та його заступників, які є цивільними особами, військовослужбовець називає їх посаду, додаючи перед назвою посади слово “пане (пані)”.

Зараз існують такі військові звання рядового, сержантського й старшинського складу: рядовий; старший солдат; молодший сержант; сержант; старший сержант; старшина; прапорщик; старший прапорщик.

Законопроектом цей ряд змінюється на такий: рекрут; солдат; старший солдат; молодший сержант; сержант; старший сержант; перший сержант; штаб-сержант; майстер-сержант; старший майстер-сержант; головний майстер-сержант, передає LB.ua.

Пропонується змінити й корабельні звання: мічманів більше не буде, зате з'являться штаб-старшина, майстер-старшина, старший майстер-старшина і головний майстер-старшина.

Нова система армійських і корабельних звань / LB.ua