уценко стверджує, що колишня пані посол США в Україні Марі Йованович збрехала під час виступу у Конгресі / фото УНІАН

Колишній генеральний прокурор України Юрій Луценко стверджує, що колишня пані посол США в Україні Марі Йованович збрехала під час виступу у Конгресі у справі імпічменту президента США Дональда Трампа. 

В інтерв'ю "Українській правді" Луценко розповів, що він звертався до посольства США в Україні із проханням організувати зустріч з генеральним прокурором США. Луценко хотів обговорити з американським колегою питання повернення 7 мільярдів доларів, які, за словами ексочільника ГПУ, оточення Віктора Януковича вивело з України до США.

Читайте такожЕкс-посол США Йованович вважає, що її відсторонили "корумповані українці"

Відео дня

"У показах Марі Йованович Конгресу є пряма брехня. Вона стверджує, що я хотів цієї зустрічі, але відмовився надати документи про те, що саме я хочу обговорити в Штатах", – сказав Луценко.

Ексгенпрокурор показав журналісту листа, датованого 28 жовтня 2017 року.

"І Марі Йованович сказала неправду Конгресу США, коли сказала, що я не надав інформації, з чим я хочу зустрітися з генеральним прокурором США… Я хотів добитися повернення в Україну 7 мільярдів доларів. На жаль, я не знайшов підтримки ні в центральній правоохоронній системі США, ні у посольства", – сказав Луценко.

Він зазначив, що не знає, чому Йованович може говорити неправду про нього і його "дуже дивує, як вони вільно поводяться у своїх показах перед Конгресом".

Нагадаємо, 15 листопада під час парламентських слухань щодо імпічменту президенту США Дональду Трампу колишня пані посол в Україні Марі Йованович заявила, що на її усунення з посади вплинули іноземні корумповані інтереси. Вона уточнила, що мала на увазі українських впливових осіб, котрі маніпулювали американським урядом і звикли діяти за "правилами корупції". Йованович пояснила, що у цілеспрямованій компанії проти неї брали участь ексгенеральний прокурор Юрій Луценко та його попередник Віктор Шокін. У відповідь на це Юрій Луценко заявив, що вона сказала неправду під присягою.

Палата представників США 24 вересня офіційно розпочала процедуру імпічменту президента Дональда Трампа. За словами голови нижньої палати Конгресу Ненсі Пелосі, своїми діями Трамп підриває національну безпеку Штатів і діяльність розвідки країни. Звинувачення Трампа стосується його міжнародної розмови з президентом України Володимиром Зеленським.

31 жовтня Палата представників у Конгресі США ухвалила резолюцію, яка формалізує процедуру імпічменту президента Дональда Трампа. Голосування вирішувало, чи буде Конгрес продовжувати розслідування справи і як саме. Відтепер розслідування дій президента продовжать відповідності з прийнятими в резолюції пунктами.