Марі Йованович три роки очолювала посольство США в Україні / фото УНІАН

Колишній посол Сполучених Штатів Америки в Україні Марі Йованович заявила, що президент Сполучених Штатів Америки Дональд Трамп тиснув на Державний департамент США, аби звільнити її з посади американського посла в Україні.

Читайте такожБула противною: Трамп і Зеленський у розмові критикували екс-посла Йованович

Про це повідомляє видання The Washington Post з посиланням на заздалегідь підготовлений текст виступу Йованович перед Конгресом, який є у розпорядженні видання.

Відео дня

Зокрема, Йованович заявляє, що її від'їзд з України є прямим результатом тиску Трампа на Держдепартамент.

Вона заявила, що цієї весни була змушена покинути Київ "найближчим літаком" і у підсумку звільнена зі своєї посади, а другий за своїм впливом посадовець у Держдепартаменті сказав їй, що хоча вона не вчинила нічого поганого, президент втратив довіру до неї, і тому Держдеп з літа 2018 року перебував під суттєвим тиском.

Пояснюючи свій від'їзд, Йованович визнала, що впродовж місяців зазнавала критики з боку Рудольфа Джуліані, особистого адвоката Трампа. Зокрема, сказано, що Джуліані звинуватив її у тому, що вона "особисто обливала брудом" президента і прагнула захистити інтереси колишнього віце-президента США Джо Байдена і його сина Хантера, який входив до складу наглядової ради української енергетичної компанії Burisma.

При цьому Йованович спростувала ці звинувачення і сказала, що не могла повірити, що її керівництво вирішило звільнити її, ґрунтуючись на "необґрунтованих і хибних твердженнях від людей, які мали явно сумнівні наміри".