Олексій Гончарук / Фото: REUTERS

Президент України Володимир Зеленський вирішив "дати шанс" прем’єр-міністру Олексію Гончаруку та його уряду, але за умови виконання певних завдань.

Як повідомляє прес-служба президента, про це Зеленський заявив Гончаруку на зустрічі, відповідаючи на подану сьогодні прем’єром заяву про відставку.

Читайте такожЗеленський доручив за два тижні встановити автора плівок Гончарука

Відео дня

Зокрема, глава держави повідомив, що розглянув звернення Гончарука про його відставку з посади прем’єр-міністра.

«Я вирішив надати вам і вашому уряду шанс, якщо ви вирішите деякі речі, які сьогодні дуже важливі й турбують наше суспільство, – сказав президент, звертаючись до Гончарука. – Зараз не той час, щоб розхитувати державу економічно й політично».

Зокрема, уряд повинен представити главі держави нову концепцію заробітних плат керівників міністерств, відомств, державних компаній та їхніх заступників з урахуванням ситуації в країні.

«Це повинна бути нормальна заробітна плата. Ми розуміємо, що це дуже серйозні фахівці, але я хочу мати спільну думку з вами й міністрами, що такі зарплати можуть бути сьогодні в Україні у такій ситуації, в якій перебуває наша економіка. Коли ви і ваш уряд піднімете економіку – можна буде піднімати ці заробітні плати», – наголосив президент.

Зеленський зазначив, що з тими міністрами, які не погодяться працювати за запропоновану урядом зарплату, доведеться прощатися.

«Заробітні плати повинні бути нормальними, такими, на які можна нормально жити, й повинні відповідати статусу посадовців», – зауважив президент.

Також він поставив перед прем’єром низку інших завдань.

Як повідомляв УНІАН, ввечері 15 січня у соцмережах поширили аудіозаписи нібито з наради, в якій брали участь прем'єр-міністр Гончарук, міністр фінансів Оксана Маркарова, перший заступник голови Національного банку Катерина Рожкова, заступник керівника Офісу президента Юлія Ковалів та інші посадові особи.

Під час розмови вони обговорювали економічні питання перед зустріччю з президентом Зеленським. На записах людина з голосом, нібито схожим на голос Гончарука, зокрема називає себе «повним профаном» в економіці.

Сьогодні, 17 січня, Гончарук повідомив у Facebook, що написав заяву на ім'я Зеленського про відставку.

Президент Зеленський під час зустрічі з керівниками СБУ, Офісу генпрокурора, Міністерства внутрішніх справ, НАБУ, ДБР, та Управління державної охорони поставив завдання за два тижні встановити причетних до запису цих розмов.

Глава держави зауважив, що в межах кримінального провадження має бути чітко встановлене коло осіб, які були присутні на переговорах, і з’ясовано обставини, за яких вони відбувалися.

Крім того, Зеленський вимагає напрацювати необхідні заходи, щоб унеможливити подібні інциденти в майбутньому й технічно забезпечити захист інформації.