Прем'єр-міністр закликає "не маніпулювати такими речами" / фото УНІАН

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль заявляє, що вода в окупований Росією Крим може постачатися лише для населення, але не для промислових підприємств.

Як передає кореспондент УНІАН, про це він сказав під час Години запитань до уряду у Верховній Раді, відповідаючи на запитання народного депутата від "Голосу" Юлії Клименко щодо його заяви спочатку про те, що вода на півострів має постачатися, а потім - спростування у соціальних мережах.

Шмигаль заявив: "Я вчора дуже чітко висловлювався щодо постачання води в український Крим. Ми не будемо постачати воду для промислових і військових об'єктів. Знак оклику. І на цьому ставимо крапку. Ми будемо постачати воду в разі необхідності або гуманітарної загрози українцям для господарських потреб, для пиття. Хоч цистернами, хоч каністрами, хоч бутлями ми маємо це забезпечити - це наш обов'язок перед нашими українцями". 

Відео дня

Читайте такожШмигаль пояснив свої слова про постачання води в Крим: "хотіли б, але не можемо"

Ці слова частина сесійної зали сприйняла несхвально, а частина підтримала оплесками. 

Шмигаль ще раз наголосив: "Ми не говоримо про відновлення промислового постачання води", та закликав "не маніпулювати такими речами".

Як повідомляв УНІАН, 5 березня ввечері в ефірі програми "Право на владу" на телеканалі "1+1" Шмигаль сказав: "Питання подавання води в окупований Крим - це не питання торгівлі з окупантом, це не питання якогось бізнесу, це питання гуманітарної відповідальності перед людьми, які живуть в Криму". Він підкреслив, що "неподача туди води призведе до гуманітарної катастрофи". "Там живуть українці, в Криму живуть українці. Ми не перекриємо воду для українців. Крапка. Крим - це Україна. Ми не збираємося подавати воду не в Україну, Крим - це Україна... Окупант не може нести відповідальність за українців, які там живуть", - наголосив прем'єр.

Пізніше він написав у Facebook: "Позиція залишається незмінною: ми хотіли би подавати воду нашим громадянам, але не можемо і не маємо технічної змоги робити цього до деокупаціі півострова та повернення його до складу України". Як наголосив Шмигаль, пояснюючи свої слова в ефірі програми "Право на владу", "формат ток-шоу не найкращий, аби обговорювати складні питання. Наприклад, питання подачі води в Крим". "В черговий раз хочу наголосити, що уряд не забуває про українців, які живуть на території тимчасово окупованого українського Криму. Ми хочемо допомагати цим людям. Ми хочемо, щоб вони відчували, що ми піклуємося про них. Справді, з технічних причин поділити воду, яка піде людям і воду, яка піде на військові бази неможливо. Ця теза загубилася у галасі студії", - заявив прем'єр-міністр.