"Адже мова йде про справді історичне голосування. Створення повноцінного місцевого самоврядування назавжди підведе риску під нашим радянським і пострадянським минулим і зробить незворотнім перетворення України на справжню європейську державу. Провал цієї реформи знову відкине Україну на роки чи навіть десятиліття назад", - пише Гройсман у статті для ZN.UA.

Читайте такожГройсман прогнозує, що зміни до Конституції депутати можуть прийняти на початку вересня

Відео дня

Спікер нагадав, що від остаточного запуску цієї реформи Україну віддаляють всього два голосування у Верховній Раді. Перше – не менш ніж 226 голосів на поточній сесії в серпні, і 300 наступного, за прогнозами голови ВРУ, у вересні-жовтні.

На думку Гройсмана, ця реформа потрібна, оскільки "сильне місцеве самоврядування – основа європейської демократичної культури і запобіжник від будь-яких спроб узурпації влади".

"Не зробимо реформу сьогодні – запустимо новий цикл: знову узурпація - режим знову – знову майдан. Тільки вже нарешті варто нам всім зрозуміти, що після кожного такого витка ми падаємо все нижче і нижче, і виснажуємо суспільство все більше і більше!" - закликає спікер парламенту.

Крім того, на його думку, зупинка реформи децентралізації неминуче позначиться і на вірі українців в успіх інших реформ.

"Тепер настав момент істини. Зміни в Основний Закон – це перше рішення такого рівня, яке вимагає дійсно консолідованої позиції народних депутатів. Консолідованих 300 голосів. І позиції навіть не партійної, а громадянської. Це тест для українського парламенту і кожного народного депутата. За тим, як він буде складений кожним депутатом, буде дивитися не тільки все українське суспільство, будуть дивитися наші друзі та партнери і наші вороги. Це тест для України на її готовність проводити дійсно системні реформи", - пише Гройсман.