Міністр внутрішніх справ України, лідер Громадянського руху «Народна самооборона» Юрій ЛУЦЕНКО заявляє, що Служба безпеки України "вже давно перетворилася на кишеньковий підрозділ Банкової та окремих комерційних структур". Про це йдеться в коментарі Ю.ЛУЦЕНКА, переданому УНІАН прес-службою «Народної самооборони».

Ю.ЛУЦЕНКО, зокрема, зазначає, що "публічні погрози Служби безпеки України, першим заступником керівника якої сьогодні було призначено Валерія ХОРОШКОВСЬКОГО, Енергетичній регіональній митниці з вимогою «не допустити розмитнення» газу, що зберігається у підземних сховищах України й на який претендує компанія «РосУкрЕнерго», є яскравим доказом того, що СБУ вже давно перетворилася на кишеньковий підрозділ Банкової та окремих комерційних структур".

За словами політика, питання розмитнення газу перебувають виключно у компетенції інспектора митної служби, який і має приймати законні рішення. «На моє переконання, - говорить Ю.ЛУЦЕНКО, - сьогоднішня заява СБУ є звичайнісіньким шантажем, покликаним зірвати виконання українсько-російських домовленостей щодо транзиту газу в Європу й на цьому ґрунті повернути на газовий ринок України посередника з сумнівною репутацією".

Відео дня

"А головне, Служба безпеки України створила нову посаду у держструктурі – заступника по безпеці олігарха ФІРТАША», - заявив політик.

Довідка УНІАН. 28 січня Служба безпеки України направила офіційне застереження до Енергетичної регіональної митниці України з вимогою не допустити будь-яких незаконних дій стосовно обсягів газу, які знаходяться під митним контролем та заявлені у митному режимі як «транзит». СБУ наголошувала, що "під час будь-яких операцій стосовно цих обсягів газу в обов’язковому порядку мають бути присутніми співробітники спеціального підрозділу СБУ з боротьби із корупцією та організованою злочинністю для недопущення будь-яких дій, що завдають шкоди національним інтересам держави".

На уточнююче запитання УНІАН, про які саме обсяги газу йдеться, начальник прес-центру СБУ – прес-секретар СБУ Марина ОСТАПЕНКО сказала, що мова йде про обсяги всього газу, який заявлений як транзит.

Водночас, 24 січня прем’єр-міністр України Юлія ТИМОШЕНКО заявила, що Державна митна служба повинна здійснити митне оформлення природного газу обсягом 11 млрд. кубометрів, який НАК «Нафтогаз України» придбав у ВАТ «Газпром» і який вже знаходиться в українських газових сховищах. Про це Ю.ТИМОШЕНКО заявила, коментуючи заяву голови Держмитслужби Валерія ХОРОШКОВСЬКОГО про неможливість розмитнення газу з ПГС, оскільки його власником є компанія «РосУкрЕнерго». «Як виявилося, ХОРОШКОВСЬКИЙ і ФІРТАШ – одна команда, але в той же час все буде розмитнено, все буде зроблено як слід, і ніхто у народу України не забере газ, який йому належить. Ніхто!»,- сказала Ю.ТИМОШЕНКО.

Сьогодні, 28 січня, Президент України Віктор ЮЩЕНКО призначив В.ХОРОШКОВСЬКОГО першим заступником голови СБУ.

Перший заступник голови Секретаріату Президента України Олександр ШЛАПАК пов`язав звільнення В.ХОРОШКОВСЬКОГО з посади голови Державної митної служби України із ситуацією, що виникла в січні поточного року з розмитненням газу, що належить «РосУкрЕнерго». «Я переконаний, що йдеться про конфлікт – про ту мутну ситуацію, що виникла з розмитненням газу «РосУкрЕнерго», - сказав О.ШЛАПАК.