Теледебати можуть вплинути на вибір кожного четвертого українця. Про це свідчать передані агентству УНІАН результати телефонного опитування, проведеного Інститутом Горшеніна.

Як зазначають експерти Інституту Горшеніна, більше половини українців (55,5%) вважають, що теледебати за участю двох кандидатів у президенти перед другим туром виборів потрібні. З них упевнені в цьому точно 41,3%, скоріше упевнені – 14,2%.

Протилежної точки зору дотримуються 40,9% респондентів. Із них відповідь «скоріше ні» на дане питання дали 13,1% опитаних, «точно ні» - 27,8%.

Відео дня

Експерти зазначають, що серед групи респондентів, абсолютно впевнених, що теледебати не потрібні, переважають виборці Віктора ЯНУКОВИЧА (44,3%), а частка виборців Юлії ТИМОШЕНКО становить лише 11,3%.

Важко відповісти на дане запитання 3,6% громадян України.

Про те, що теледебати можуть вплинути на їхній вибір у другому турі виборів, заявили майже чверть українців (23,8%). Із них відповідь «точно так» дали 12,3%, «скоріше так» - 11,5% опитаних.

Протилежну думку мають 73,1% респондентів, які заявили, що результати теледебатів не можуть вплинути на їхній вибір у день голосування. З них відповідь «точно ні» дали 55,2%, «скоріше ні» - 17,9% опитаних.

3% респондентам важко відповісти на це запитання.

Майже половина українців (45,3%) вважають за потрібне зробити обов`язковою для кандидатів у президенти участь у теледебатах. Із них точно в цьому впевнені 31%, скоріше впевнені – 14,3% респондентів.

Протилежної точки зору дотримується така ж кількість опитаних – 45,8%. Із них відповідь «точно ні» на запитання про необхідність зробити обов`язковою участь у теледебатах для кандидатів у президенти дали 26,4%, «скоріше ні» - 19,4% опитаних.

Важко відповісти на дане звпитання 8,9% громадян України.

Більшість українських виборців (76,6%) дивитимуться теледебати між Ю.ТИМОШЕНКО і В.ЯНУКОВИЧЕМ, якщо вони відбудуться. З них відповідь «точно так» дали 61,8%, «скоріше так» - 14,8% опитаних.

Не дивитиметься теледебати кожен п`ятий українець (20,7%). При цьому кожен шостий опитаний (15,8%) точно не дивитиметься теледебати, а 4,9% респондентів відповіли на це запитання «скоріше ні».

Важко визначити свою позицію з даного приводу 2,7% опитаних.

Більшість українців (83,5%) уже визначилися, за кого голосуватимуть у другому турі президентських виборів. Із них 74,2% у своєму виборі впевнені повністю, а 9,3% - скоріше впевнені.

Не визначилися в тому, кого підтримають у другому турі, 14,1% опитаних. Експерти зазначають, що саме за їхні голоси розгорнеться основна боротьба в другому турі президентських виборів. Із них відповідь «скоріше не впевнений» дали 8,6%, «зовсім не впевнений» - 5,5% респондентів.

Важко відповісти на дане запитання 2,4% громадян України.

Інститут Горшеніна провів телефонне опитування на тему «Чи повинні кандидати в президенти брати участь у теледебатах?» із 25 по 27 січня. Всього за випадковою вибіркою було опитано 1000 респондентів віком від 18 років у всіх обласних центрах України, Києві та Севастополі. Квотами були регіон проживання, стать і вік респондентів.

Похибка репрезентативності дослідження не перевищує +/-3,2%.