Народний депутат від фракції Партії регіонів Артем ЩЕРБАНЬ заявляє, що Блок Юлії Тимошенко намагається перекласти відповідальність на нинішню владу за незаконні дії уряду Юлії ТИМОШЕНКО стосовно компанії «РосУкрЕнерго».

У коментарі УНІАН народний депутат висловив думку, що заява БЮТ про відповідальність нинішньої влади за рішення Стокгольмського арбітражного суду з приводу повернення компанії «РосУкрЕнерго» 12,1 млрд. куб газу та виплати 200 млн. доларів штрафних санкцій є «спробою перекласти відповідальність за суто волюнтаристичні дії уряду ТИМОШЕНКО».

А.ЩЕРБАНЬ зауважив, що з самого початку було очевидно, що дії уряду Ю.ТИМОШЕНКО, який, за його словами, фактично «реквізував» газ у РУЕ, суперечать практиці цивілізованих взаємовідносин влади та бізнесу, що мають ґрунтуватись виключно на правовій основі, а не залежати від особистих уподобань чи меркантильних інтересів високопосадовців. «Тому у ситуації, що склалася, я б щиро порадив захисникам Юлії Володимирівни, припинити спекуляції, визнати провину її уряду і… розпочати збір коштів на відшкодування матеріальних витрат, які понесе країна. Бо з урахуванням декларації пані ТИМОШЕНКО, їй доведеться тяжко працювати кілька сотень років, щоб зібрати потрібну суму. Ну втратить дехто у фракції можливість хизуватися новим «Майбахом» чи доведеться комусь повернути частину гонорарів за літературну діяльність під час напруженої праці в Кабміні, натомість БЮТ зможе чесно поглянути в очі громадянам України» - зауважив народний депутат.

Відео дня

Як повідомляв УНІАН, 8 червня Стокгольмський арбітражний трибунал зобов`язав НАК «Нафтогаз України» повернути компанії «РосУкрЕнерго» 11 млрд. куб. м газу. Цей обсяг газу був вилучений «Нафтогазом» у «РосУкрЕнерго» у 2009 році як компенсація після того як унаслідок підписання прямого контракту між НАК і «Газпромом» у січні 2009 року «РосУкрЕнерго» було виключене зі схеми постачання газу в Україну і за її межі. Це було зроблено за узгодженням з «Газпромом», який володіє 50% акцій «РосУкрЕнерго».

До того ж 8 червня Стокгольмський арбітражний трибунал ухвалив, що «РосУкрЕнерго» одержить від «Нафтогазу» додатковий обсяг газу у розмірі 1,1 млрд. куб. м газу як неустойку за порушення умов контракту.

Дане рішення є наступним після раніше ухваленого рішення Стокгольмського арбітражного трибуналу від 30 березня 2010 року про відшкодування «РосУкрЕнерго» близько 200 млн. доларів за різні порушення «Нафтогазом» умов контрактів на постачання, транзиту й зберігання газу.

17 червня фракція БЮТ поширила заяву, що відшкодування втрат у зв`язку з рішенням Стокгольмського арбітражного суду про передачу компанії «РосУкрЕнерго» 12,1 млрд. куб. м природного газу і штрафування на 200 млн. дол. США НАК «Нафтогаз України» становить п’яту частину золотовалютних резервів України.