Прямі переговори: Зеленський прокоментував перспективу діалогу з Москвою / колаж УНІАН, скріншот з відео, фото УНІАН

Президент України Володимир Зеленський виключив будь-яку можливість мирних переговорів безпосередньо з Москвою.

В інтерв’ю португальському телеканалу RTP він наголосив, що бодай якийсь діалог можливий тільки за умови, що "росіяни почнуть поважати наше право, право жити на нашій землі, і російські сили покинуть нашу територію в повному обсязі". 

"У нас є дуже чітка позиція, і ця позиція закладена в нашій формулі миру, яка має 10 пунктів. Завершення війни передбачається після виконання всіх цілком чесних, справедливих пунктів, які базуються на резолюції ООН", – сказав він. 

Відео дня

Коментуючи пропозиції світових лідерів щодо перемовин між Україною та Росією, зокрема,  президента Бразилії Лули да Сілви, Зеленський зазначив, що необхідно відмовитися від "застарілого менталітету холодної війни" та "розуміти, хто жертва, а хто агресор".

Переговори України та Росії - що треба знати 

Попри регулярні заклики окремих світових лідерів до початку перемовин з Кремлем, Київ неодноразово наголошував, що вони є неможливими. В жовтні 2022 року президент України Володимир Зеленський ввів у дію рішення РНБО про неможливість проведення переговорів із президентом РФ Володимиром Путіним. 

В Офісі президента наголошують, що перемовини з агресором без оновлення політичної еліти в РФ приведуть тільки до наступного етапу війни.

Попри численні чутки про те, що західні партнери нібито схиляють Україну до діалогу, в РНБО наголошують, що будь-якого примусу до перемовин немає. США та інші союзники також в публічних заявах наголошують, що це справа Києва, коли починати діалог з ворогом. 

Вас також можуть зацікавити новини: