Коли в країні повним ходом йде повномасштабна війна, деякі політичні особини примудряються оскандалитися відпочинком за кордоном. У той час, коли українські військовозобов'язані чоловіки місяцями не бачать своїх дітей, які перебувають з мамами за бугром, Коля-котлета, він же Микола Тищенко, ніжиться під сонцем Таїланду, леді Ю засмагає в Дубаї, а заступник генпрокурора Симоненко їздить на "Мерсі" в Іспанію. Але, схоже, VIP-відпочинку держслужбовців за кордоном настав кінець - гайки закрутив РНБО, який заборонив подібні вояжі, винятки - відрядження.

Читаючи подібні історії про відпочинок чергового державного службовця за кордоном, розумієш одне: в їхньому житті нічого не змінилося, вони й в умовах повномасштабної війни відчувають власну безкарність. Хіба відпочинок у Таїланді повинен був стати останньою крапкою в політичній історії з Тищенком? Цей нардеп ще в далекі довоєнні, карантинні, часи знав, що багато його порушень закінчаться лише шумом у ЗМІ: згадаємо хоча б роботу його ресторану "Велюр" під час локдауну і вечірку на честь народження його дружини у розпал пандемії коронавірусу.

Читаючи подібні історії про відпочинок чергового державного службовця за кордоном, розумієш одне: в їхньому житті нічого не змінилося, вони і в умовах повномасштабної війни відчувають власну безкарність

А тепер Коля "велюровий" нібито працює з українською громадою в Таїланді. І стверджує, що керівництво фракції СН було в курсі його поїздки, але це вже спростували. Результат скандалу з Тищенком - його нарешті виключили з фракції "Слуга народу". Зазначимо, що цей горе-персонаж поки так і не повернувся зі свого таїландського турне. Можливо, його політичне "скасування" зіграє йому на руку: він так і не повернеться поки в Україну. Але, дуже хочеться вірити, що засновник "батальйону Таїланд" все-таки понесе належне покарання за свою поведінку у вигляді повного зникнення з українського політикуму.

Переходимо до наступного неабияк стомленого від війни персонажа - заступника генпрокурора України Олексія Симоненка. Він вирушив на відпочинок в іспанську Марбелью через кілька днів після звернення Зеленського, в якому президент України прямо вимагав від української політичної еліти уникати розкішного відпочинку за кордоном. Результат. - Симоненко позбувся хлібної посади. До речі, саме після історії з вояжем заступника генерального прокурора України Зеленський заявив, що РНБО прийняла рішення випускати держслужбовців за кордон лише в службових справах. Зазначимо, що дружина Олексія Симоненка публікувала сторіс з відпочинку у своєму Instagram, проте вже на наступний день після розголосу цієї історії в ЗМІ вона закрила доступ до свого акаунту. Цікаво, вона хоч розуміє, який тригер українського суспільства зачепила: коли в країні військові, перебуваючи на фронті, не можуть на кілька днів вирватися і побачити своїх рідних, хтось спокійно виїжджає за кордон на 10 днів на авто компанії "Холдинг  Гранд готель", що належить дружині відомого львівського бізнесмена Григорія Козловського?

І ще один епізод у низці цих ганебних історій з відпочинком за кордоном належить "тигриці" української політики - Юлії Тимошенко.  Леді Ю, на відміну від дружини Симоненка, дуже ретельно шифрувалася під час відпочинку в Дубаї. Але її "спалили" на пляжі, попри те, що в авто вона сідала лише в підземному паркінгу, а не на вулиці, а засмагати виходила лише на приватний закритий пляж. 

І якщо Тищенко і Симоненко вже понесли покарання за свій відпочинок, то ситуація довкола Тимошенко поки застопорилася на етапі пропозиції в Facebook нардепа Мар'яни Безуглої виключити її з фракції "Батьківщина" після турне леді Ю у Дубай. 

Отже, яких висновків доходимо після цих трьох резонансних історій. По-перше, в нашому політикумі всі заборони повинні перебувати не в морально-етичній площині. Покладатися на совість нардепів і чиновників, як показують згадані вище випадки, — марно. Їх не злякало гнівне відеозвернення Зеленського. Тому офіційний бан на виїзд держслужбовців за кордон (крім відряджень) - цілком логічний крок після таких скандалів. 

По-друге, звиклі до того, що гроші вирішують все, завжди знайдуть шляхи реалізувати свої плани. Вони будуть ховатися по підземних паркінгах і приватних пляжах у надії, що їхній вояж залишиться непоміченим. 

По-третє, такі скандали повинні розголошуватися з наслідками у вигляді звільнень і виключень з фракцій або партій. Велика війна загострила почуття справедливості в українців, тому безкарно подібні історії вже не пройдуть. 

І підсумувати ці ганебні історії хочеться словами президента Зеленського: "Хочуть відпочивати зараз - відпочиватимуть поза державною службою"

По-четверте, хотілося б почути від фігурантів цих VIP-пригод зрозумілі пояснення. Не відмовки для галочки, щоб втихомирити суспільне обурення, а подробиці про те, коли, на яких підставах і як їм вдалося "прорватися" за кордон в той час, коли деякі бійці на фронті із самого початку повномасштабного вторгнення не бачили свої сім'ї.

Не залишимо без уваги ще один нюанс: внаслідок зазначених вище скандалів заборонять виїзд за кордон невійськовозобов'язаним чиновникам - жінкам, держслужбовцям пенсійного віку, багатодітним та інвалідам. І тут ви знаєте кому сказати: "Дякую". Насамперед тищенкам-тимошенкам-симоненкам, після VIP-відпочинку яких заборонили виїзд за кордон з недержавною метою.

І підсумувати ці ганебні історії хочеться словами президента Зеленського: "Хочуть відпочивати зараз - відпочиватимуть поза державною службою". Й інших варіантів тут бути не повинно, адже від війни стомилися всі, але депутати, чиновники та інші держслужбовці, які мають гроші, чомусь були впевнені, що вони отримають "квиток" в спокійне тепле містечко, і це залишиться непоміченим українським суспільством і - як наслідок - безкарним.

Ольга Робейко