Політтехнолог Загородній заявив, що членство Україні в НАТО вигідне й іншим країнам / фото ua.depositphotos.com

Політтехнолог Тарас Загородній заявив, що де-факто Україна вже є членом Північноатлантичного альянсу. Вигоду від вступу України до НАТО отримають і інші країни, адже стоїть питання колективної безпеки та грошей.

Як зауважив експерт в ефірі телеканалу FREEДОМ, Україна може стати членом НАТО швидше, ніж вступити до ЄС. За його словами, за військовою інфраструктурою наша країна вже є учасником блоку.

"Ми повинні розуміти, чому щодо НАТО така ситуація, така неоднозначність. Це, насамперед боязнь США бути втягнутими у війну проти Росії. Росія активно просуває цю тему на Заході. Тобто це створить проблеми і Байдену, багатьом урядам, зокрема і Старої Європи, тому що проросійське лобі активно качатиме тему про пряме зіткнення з ядерною державою. Тобто качати тему війни тощо. Тому навіть якщо не запросять, не дадуть сигнал, ми маємо розуміти, що це не катастрофа для нас. Україна і так є частиною НАТО. За військовою інфраструктурою ми вже є частиною НАТО. Нам більше зараз потрібно літаків, більше зброї, щоб відбивати атаку, ніж формальні заяви, що що-небудь, коли-небудь, може бути навіть більш чіткі", – пояснив він.

Політтехнолог уточнив, що якщо буде зроблена відповідна заява з конкретним запрошенням, "це теж добре, але якщо її не буде, це не катастрофічно". Він також додав, що Україні потрібні не папірці, а ресурси, необхідні для звільнення тимчасово окупованих територій.

"Дайте більше зброї, ніж переконань у тому, що Україна стане членом НАТО. Ми маємо розуміти, що до НАТО, найімовірніше, Україна вступить швидше, ніж до ЄС, оскільки більша частина країн НАТО розуміє, що Україна посилить цей блок, стане тим стрижнем європейської безпеки. І на це погодяться навіть, згнітивши серцем, такі колишні противники, як Німеччина, Франція, Італія. Бо в принципі поява України в НАТО їм теж вигідна. Збільшується кількість буферних країн від джерела небезпеки – від Росії, але й важливе грошове питання. Тому що Україна за рахунок свого військового бюджету з коштів платників податків підтримуватиме армію і безпеку НАТО, на відміну від ЄС, де потрібно платити величезні дотації Україні і на відновлення, і щоб просто вирівняти рівні доходів", – резюмував Загородній, зазначивши, що це питання грошове і безпекове. Він також наголосив, що вже зараз можна сказати, що "всі країни Східної Європи категорично "за".

Шлях України до НАТО: останні новини

В середині липня 2023 року в литовському Вільнюсі відбудеться саміт НАТО. Заступник міністра оборони Володимир Гаврилов заявив, що на ньому Україна отримає алгоритим вступу до альянсу. За його словами, хоча при прийнятті рішень щодо вступу нових держав використовується консенсус та існує право вето, він не прогнозує проблем з ухваленням рішення про членство України в НАТО.

Водночас генсек НАТО Єнс Столтенберг наголосив, що на цьому саміті країни-члени блоку підтвердять, що майбутнє України з НАТО. Очільник альянсу наголосив, що питання часових рамок щодо вступу України залежить саме від України і усіх країн-членів НАТО.

Вас також можуть зацікавити новини: