Національний банк України (НБУ) нагадує банкам, що вони повинні ідентифікувати клієнтів, які здійснюють операції готівкою в сумі понад 50 тис. грн. Про це йдеться в телеграмі НБУ (№48-012/577-4007 від 19 березня т.г.).

«Банки, відповідно до частини 3 статті 64 Закону про банки, зобов`язані ідентифікувати відповідно до законодавства України клієнтів, які здійснюють операції з готівкою на суму, що перевищує еквівалент 50 тис. гривень. При здійсненні ідентифікації банк має право витребувати, а клієнт зобов`язаний надати відомості, необхідні для встановлення його особи, суті діяльності, фінансового стану», - йдеться в телеграмі банку.

За даними Нацбанку, мають місце випадки, коли банки не ведуть анкет клієнтів, які не раз здійснюють операції з придбання наявних коштів, зокрема валютних, у значних розмірах. Під час встановлення відносин банком не з`ясовується мета і характер майбутніх ділових відносин клієнта з банком. Не здійснюється оцінка фінансового стану клієнта, як це передбачено пунктом 3.15 Положення про здійснення банками фінансового моніторингу. Не завжди вивчаються джерела походження коштів клієнта, використані ним при здійсненні вказаних фінансових операцій.

Відео дня

У документі вказується, що фінансові операції щодо обміну наявної валюти в значних розмірах можуть використовуватися з протиправною метою, зокрема, з метою ухилення від сплати податків, шахрайства чи бути однією зі складових легалізації доходів, одержаних злочинним шляхом.