Окуляри знадобляться, наприклад лікарям, інженерам або архітекторам \ blogs.microsoft.com

Компанія Microsoft представила другу версію прототипу окулярів змішаної реальності HoloLens на Всесвітній виставці мобільних технологій в Барселоні.

Читайте такожIntel створила "розумні окуляри", які проектують зображення прямо на сітківку

Вперше HoloLens показали в 2015 році. З тих пір у продукту Microsoft з'явився конкурент в особі Magic Leap, передає naked-science.ru. Зараз американська корпорація намагається обігнати суперника. Друга інкарнація окулярів легша, технологічніша і, за завіреннями виробників, набагато зручніша у використанні.

У HoloLens 2 творці почали позбавлятися від одного з головних недоліків продукту - обмеженого кута огляду. Журналісти і багато покупців першої версії окулярів скаржилися, що ефект доповненої реальності зберігався, тільки якщо дивитися прямо на об'єкт, але з поворотом голови або відведенням очей магія пропадала. HoloLens 2 має поле зору, яке вдвічі перевищує попереднє. Представники Microsoft порівнюють цей стрибок з переходом роздільної здатності від 720p до 2K.

У той же час HoloLens - не тільки платформа, але і програмне забезпечення. Раніше виробник адаптував до окулярів Windows і створив спеціальну систему жестів (tap air) для управління об'єктами. Зараз у Microsoft стверджують, що додали маніпуляціям «інстинктивну взаємодію». Це означає, що контролювати предмети змішаної реальності стало набагато зручніше. Наприклад, щоб збільшити об'єкт, достатньо затиснути його краї кулаками і розсунути руки, а будь-які кнопки тепер працюють як звичайні: користувач може тицьнути в них пальцем, двома або всією долонею - і система зрозуміє цей рух. Під час презентації співробітники компанії показали, що таким чином можна навіть грати на віртуальному піаніно двома руками. До того ж пристрій відстежує рух очей, що дозволяє адаптуватися до того, куди дивиться користувач.

Вперше HoloLens показали в 2015 році blogs.microsoft.com

Однак Microsoft підкреслює, що HoloLens 2 аж ніяк не націлені на споживчий ринок, незважаючи на те, що для першої версії створювалися невеликі гри. В першу чергу окуляри знадобляться працівникам різних сфер, наприклад лікарям, інженерам або архітекторам.

У компанії створили комплекс сервісів змішаної реальності, який назвали Azure. Він допоможе підприємцям створювати кросплатформенні, корпоративні додатки змішаної реальності. У нього входить хмара, яа дозволить не спрощувати 3D-моделі змішаної реальності для будь-яких платформ.

Вже зараз окуляри HoloLens 2 доступні для попереднього замовлення. Вони коштують $3500, а ближче до кінця року мають надійти в продаж у США, Японії, Китаї, Німеччині, Канаді, Великобританії, Ірландії, Франції, Австралії та Новій Зеландії.