Людство на сьогодні знає про існування 4 тисяч планет / Caltech/R. Hurt (IPAC)

Величезний список зареєстрованих планет земного типу з’явився завдяки дослідницькому буму, який став можливим в останні 25 років завдяки телескопам на Землі і в на орбіті. Він також доводить те, наскільки поширеним космічним об’єктом насправді є планети. Адже майже кожна зірка в галактиці Чумацький шлях тримає біля себе щонайменше один світ.

Як пише BBC, ще 30 років тому вчені не могли б впевнено стверджувати про це. Однак, сьогодні «Енциклопедія позасонячних планет», яку наповнює Обсерваторія Парижу, переступила межу з 4 тисяч планет, про яких людство знає сьогодні напевне.

Читайте такожОбжитий Марс і колонізація інших світів: відомий фізик дав прогноз для технологій людства

Відео дня

«Велика новина в тому, що ми перейшли від зоряного неба до планетарного неба. Оскільки в космосі більше планет, ніж зірок», - пояснила доктор Франсуаза Роке.

«А також в тому, що планетарні системи характеризуються дуже великим структурним різноманіттям. Оскільки вони обертаються навколо однієї чи двох зірок або ж навколо інших планет і без зірок», - додала вона.

Архів екзопланет NASA відстає від паризької енциклопедії на 74 планети. Але наразі на розгляді американської космічної агенції перебувають 443 космічних тіла такого типу, які NASA виявили за допомогою телескопу Tess, запущеного в 2018 році на орбіту. Їхній статус підтвердять найближчим часом. Також телескоп Kepler виявив ще 2423 об’єкта, які можуть виявитися планетами.