Тисячі років тому люди готували страви на кшталт рагу, супів та пирогів / фото Klaus Wagensonner/Yale Babylonian Collection

Науковці з Гарвардського університету розшифрували чотири таблички, які містять різні рецепти рагу, супів та пирогів. Табличкам близько 4000 років.

Про це повідомляє Громадське з посиланням на National Public Radio.

Рецепти були написані на старовинних вавилонських табличках, три з яких датуються не пізніше 1730 року до н. е. Дослідники знали про них ще з початку 20 століття, але не змогли їх розшифрувати до кінця століття. Раніше фахівці припускали, що ці знахідки можуть бути медичними текстами.

Відео дня

Читайте такожПосольство США перевірить, як витратили виділені ними кошти на спорудження ядерної установки в Харкові

За словами науковця із Гарвардського університету Гойко Баржамовіча, у 1940-х роках дослідниця Мері Хассі припустила, що насправді це були рецепти, але тоді «люди не вірили їй». Тепер дослідники встановили, що написи — це кулінарні рецепти стародавніх людей.

На табличках перераховані детальні інструкції з приготування рагу, супів та пирогів. Фахівці зазначили, що традиції вавилонської кухні досі використовуються в національних кухнях всього світу.

Усі чотири таблички походять з месопотамського регіону, нині це територія Туреччини, Сирії, Ірану та Іраку. Наразі знахідки є частиною Єльської вавилонської колекції в Єльському музеї Пібоді.