Вчені сфотографували двійника нашої Сонячної системи / European Southern Observatory

Вчені опублікували перший в історії знімок сонячної системи, схожої на нашу, в якій низка екзопланет обертається навколо зірки, подібної до Сонця.

Це перший випадок, коли астрономам вдалося на пряму побачити таку систему з більш ніж однієї планети й зірки, - пише The Independent. Фото екзопланет будь-якого типу - це рідкість. Але нові фото стали проривом у пошуках світів, схожих на Землю. Вчені сподіваються, що окрім того, що нові спостереження допоможуть краще зрозуміти, як утворилися й розвивалися планети в нашій Сонячній системі.

Можливість вести такі прямі спостереження також важливий крок для пошуків світів, здатних підтримувати життя.

Відео дня

Читайте такожСатурн врятував Землю від поглинання "жадібним" Юпітером

"Це відкриття - знімок середовища, дуже схожого на нашу Сонячну систему, але на більш ранньому етапі еволюції", - пояснив Александр Бон з Лейденського університету в Нідерландах, який очолив дослідження.

European Southern Observatory

Фото було зроблене "Дуже великим телескопом" (VLT) Європейської південної обсерваторії. Планетарна система, яку називають TYC 8998-760-1, розташована за 300 світлових років від Землі.

До цього часу астрономи відкрили тисячі інших планет в межах галактики Чумацький шлях. Але майже всі вони були зафіксовані за допомогою так званого "транзитного методу". Вчені фіксували скорочення яскравості, коли планета проходить перед своєю зіркою, затуляючи світло. Також вчені раніше напряму спостерігали дві інші системи з більш ніж однією планетою. Але в обох випадках зірки в центрі відрізнялися від Сонця.