Риф служить домом для сотень видів тварин / скріншот з відео

Дослідники моря з Національного управління океанічних і атмосферних досліджень США виявили і вже додали на карту найбільший в світі глибоководний кораловий риф.

За словами вчених, ця масштабна екосистема служить домом для безлічі видів тварин, про існування яких люди і не підозрювали, пише MDPI. Дослідники розповіли, що риф знаходиться дуже глибоко - від 500 до 1000 м в 160 км від берегової лінії США, між штатами Північна Кароліна і Флорида.

Дослідники допустили, що його протяжність становить близько 500 км, а в деяких місцях ширина досягає більше 100 км. Загальна площа цієї екомережі становить приблизно 2,6 млн га.

Найбільша кількість коралів виявлена в районі, який дослідники назвали "мільйон курганів".

Про те, що на плато Блейка є глибоководні корали, фахівці знали ще з 1960-х років, але вивчити їх у них не було можливості через відсутність відповідного обладнання і технологій.

Тепер же дослідницька місія встановила, що "мільйон курганів" в основному складається з кам'янистих коралів Desmophyllum pertusum, які можуть жити тисячі років. Ці корали харчуються біологічними частинками, такими як мертві клітини та мікроорганізми. Вони також відрізняються своїм прозоро-білим кольором.

Ці коралові рифи знаходяться під Гольфстрімом - глибокою течією теплої води. Вчені вважають, що це якнайкраще забезпечує корали всім необхідним для життя.

Дослідники навіть допустили, що під подібними океанічними течіями по всьому світу можуть існувати ще більш масштабні глибоководні коралові рифи.

Небезпека для коралових рифів

Вчені деякий час тому заявляли, що проблеми з кліматом безпосередньо впливають на мілководні коралові рифи. Зокрема, в ООН заявили про необхідність внести Великий бар'єрний риф до списку Об'єктів Всесвітньої спадщини, що знаходяться "в небезпеці" через кліматичну кризу.

Дослідники дійшли висновку, що підвищення температури поверхні моря і окислення вод може знищити майже всі існуючі середовища існування коралових рифів до 2100 року. Вони прогнозували, що більшість рифів зникне протягом найближчих 20 років.

Вас також можуть зацікавити новини: