У Києво-Печерській Лаврі розкопали стіни 12-го століття. Високу стіну навколо монастиря товщиною в сажень двічі згадують у літописах і ось тепер її фундамент нарешті знайшли.

Про це йдеться в сюжеті ТСН. Шістдесят років тому її уламки вже зустрічали археологи і ось тільки тепер зрозуміло, де проходила ціла стіна.

"В 11 столітті монастир мав оборонну лінію, але це були дерево-земляні укріплення. І ось в 12-му столітті вони зробили такий апгрейд – зробили більш дорогу, більш якісну і потужну стіну з каменю та плінфи", - розповідає історик Сергій Тараненко.

Читайте такожПомер відомий київський археолог (фото)

Висота стіни була близько чотирьох метрів, припускає історик. Навряд чи вона могла захищати монастир від ворога, скоріше це статусна річ. Експертизу каменю ще проводять, але вже зараз зрозуміло – возили його здалеку.

Історики хочуть, щоб залишки цих унікальних стін 12-го століття бачили люди. Але для цього потрібна консервація – значить навіс, освітлення, опалення. Міністерство культури обіцяє пошукати гроші.

"Можна претендувати на гроші ЮНЕСКО та гроші європейських грантів, але держава обов'язково приєднається до цього процесу і ми так само зацікавлені в тому, щоб тут були представлені археологічні знахідки, музеєфіковані за кращими зразками, які зараз є", - сказала заступник міністра культури Тамара Мазур.

Раніше через аварію на водопроводі затопило місце розкопок на Поштовій площі в Києві.