25 грудня католики відзначають Різдво / ілюстрація / REUTERS

24 грудня католики відзначають Святвечір або Навечір'я Різдва, а на наступний же день - 25 грудня - святкують Різдво. У цей день, за біблійними оповіданнями, Діва Марія народила Ісуса Христа.

Католицьке Різдво — ще одне особливе релігійне свято, що наповнює людські душі теплом і милосердям. Воно відзначається 25 грудня в багатьох країнах світу.

Традиції та обряди Католицького Різдва

Для католиків Різдво - одне з найголовніших свят у році. Тому існує величезна кількість обрядів і традицій, які важливо дотримуватися у цей день.

Читайте такожВихідні у 2019 році: коли відпочиватимуть українці

Готуватися до Різдва католики починають ще за чотири тижні. Цей період називається Адвент і включає дні покаяння, сповіді, причастя.

Католицький свято Різдва Христового має п'ять днів передсвята (з 20 по 24 грудня) і шість днів післясвята. 24 грудня в переддень Різдва Христового католики дотримуються особливо суворого посту.

За традицією піст святвечора закінчується з появою на небі першої вечірньої зорі, після чого у всіх католицьких і протестантських храмах по всьому світу відбуваються урочисті різдвяні богослужіння, присутність на яких для католиків обов'язкова. Під час меси згадуються старозавітні пророцтва і події, що відносяться до Різдва Спасителя.

24 грудня у всіх католицьких і протестантських храмах по всьому світу відбуваються урочисті різдвяні богослужіння / фото УНІАН

Святвечір напередодні Католицького Різдва

24 грудня католики латинської традиції та інші християни, які керуються Григоріанським та Новоюліанським календарями, мають Святу Вечерю. Святий вечір — це власне останній день чотиритижневого посту, який передує Різдву.

Читайте такожРецепт святкового настрою: добірка найбільш атмосферних фільмів до Нового року та Різдва

Ввечері 24 грудня, коли загоряється перша зірка, що колись вказала дорогу мудрецям до новонародженого дитяти, родини збираються за святковим столом. Перед початком трапези читається уривок з Євангелія, співається перша колядка, потім усі переломлюють різдвяний хліб — облатку, що символізує радість свята, яке наближається. Облатки освячуються в храмах під час посту перед Різдвом.

На скатертину обіднього столу іноді кладуть декілька джгутів сіна — як нагадування про Вифлеємські ясла. Крім куті, на столі обов’язково стоять 12 пісних страв. В кінці Святвечора традиційно співають колядки та йдуть до храму на святкову різдвяну Месу.

За стародавнім звичаєм, що бере початок ще в обрядах Першої Церкви, у святвечір їдять пісні страви. Трапеза носить релігійний характер і дуже урочиста. Перед самим початком застілля читають уривок Євангелія від Св. Луки про Різдво Христа. Весь ритуал трапези Святвечора очолює батько сімейства.

Одна з найважливіших традицій у переддень католицького Різдва - піст у святвечір. У цей день не можна нічого їсти, крім зерна пшениці або ячменю, зварених у воді і приправлених медом. Закінчується піст із появою першої зірки на небі.

Із самого ранку католикам необхідно сходити до церкви на сповідь. Пояснюється це тим, що католицьке Різдво потрібно зустрічати тільки з чистою душею, тому сповідатися потрібно обов'язково.

Із самого ранку католикам необхідно сходити до церкви на сповідь / фото УНІАН

Різдво - це дуже тихе і сімейне свято. Напередодні потрібно обов'язково прибрати в будинку, а також прикрасити його. Головне, зробити це заздалегідь. Адже на Різдво забороняється займатися будь-якою роботою, у тому числі і прибиранням. Тому зробити це потрібно за кілька днів до самого свята.

Що стосується святкових страв на Католицьке Різдво, то у кожної народності вони традиційні:

В Америці індичка з журавлинним соусом — головна і обов'язкова страва.

У Литві готують напередодні свята кутю, страви з риби та іншу нежирну їжу.

В Данії смажать гусака або качку з яблуками, готують рисовий пудинг і солодку кашу з рису з додаванням родзинок і кориці.

В Австрії та Угорщині — навпаки, не готують птицю, вважаючи, що так може відлетіти удача і щастя.

Індичка з журавлинним соусом головна страва Католицького Різдва / фото sites.google.com

У країнах Скандинавії напередодні свята ріжуть поросят, роблять м'ясні копченості та варять солодовий напій.

Перед Різдвом також випікають спеціальне печиво (печиво з передбаченням), а папірець, на якому написано передбачення, кладуть всередину. Печивом пригощають всіх гостей, які приходять в будинок в ці дні.

Символи Католицького Різдва

Головним символом свята є шопка (вертеп). ЇЇ встановлюють у кожному домі. Батьки показують фігурки дітям та оповідають історії. При цьому моляться. Ще одним незвичайним атрибутом є сіно на столі, яке кладуть під скатертину. Цим віряни показують те, що в їхньому домі народжується Ісус.

Святкову вечерю за традицією накривають тільки з пісних страв: овочеві салати, яблука, мед, горіхи, родзинки, різні овочі. Обов'язково на столі має бути риба, а ось від м'ясних страв потрібно відмовитися.

Цікаво, що за різдвяним столом можна знайти одне порожнє місце, розраховане для будь-кого, хто може зайти в гості.

Колядування у католиків настає після Різдва. Дорослі з дітьми переодягаються і ходять по домівках, співають пісні, розповідають віршики. При цьому церква негативно ставиться до такої традиції. На їхню думку, колядки - це відгомін язичництва, який потрібно викорінити.

Різдвяний вінок — вічнозелений атрибут з чотирма свічками, які запалюють поступово, щоб освітити шлях Господа. 

Ошатні свічки — світло полум'я здатне розігнати темні сили і створити неповторну атмосферу в будинку.

Подарунки — за переказами, дарувальником довгоочікуваних дарів на Католицьке Різдво може бути Ісус Христос, Святий Миколай, чарівні гноми, Санта Клаус зі своєю оленячою упряжкою, спритний невидимий чоловік. 

Різдвяний дзвіночок — його дзвін вітає появу на світ Христа і допомагає розігнати злих духів в темряві.

Вітальні листівки — з виникненням пошти, з'явилася можливість вітати близьких і друзів, які в цей день не можуть розділити з нами радість, так як знаходяться дуже далеко. Комп'ютерні технології зробили актуальними електронні вітальні листи і листівки на честь свята.

Різдвяний бенкет — всі найближчі збираються разом за загальним урочистим столом і пригощаються різноманітними смачними стравами, а оскільки в цей день закінчується суворий піст, всі віруючі з особливим смаком можуть оцінити приготовлене частування.

Як святкують Католицьке Різдво у світі