Значення числа Пі відоме з точністю до десяти трильйонів знаків після коми / Mail.ru

Сьогодні, 14 березня, у всьому світі відзначають неофіційне свято в честь математичної константи - числа Пі.

Число Пі – математична постійна, рівна відношенню довжини кола до її діаметру. Точне значення цього числа в десятковій системі записати неможливо, але з появою комп'ютерних технологій його вдалося розрахувати з неймовірною точністю – зараз його значення відоме з точністю до десяти трильйонів знаків після коми.

Читайте такожВеликий піст 2019: коли починається і що не можна їсти в цей годину

А ось світовий рекорд із запам'ятовування знаків числа Пі після коми належить 21-річному індійському студенту Раджвіру Міна, який у березні 2015 року відтворив 70 000 знаків після коми за 9 годин 27 хвилин.

Відзначати цю знаменну дату придумав у 1987 році фізик із Сан-Франциско Ларрі Шоу, який помітив, що в американській системі запису дат (місяць / число) дата 14 березня — 3/14 - і час 1:59:26 збігається з першими розрядами числа π = 3,1415926...

З року в рік цей вчений, проголошений Принцом Пі, очолює святкову ходу в стінах музею. Виглядає це наступним чином:

Зазвичай святкують в 1:59:26 дні (в 12-годинний системі), але люди, що дотримуються 24-годинної системи вважають, що в цей момент час 13:59, і воліють відзначати свято вночі.

В цей день читають хвалебні промови на честь числа Пі, його ролі в житті людства, малюють антиутопічні картини світу без π, печуть і їдять «пі-пиріг» («Pi pie») із зображенням грецької букви «пі» або з першими цифрами самого числа, п'ють напої і грають в ігри, які починаються на «пі», вирішують математичні головоломки і загадки, водять хороводи навколо предметів, пов'язаних з цим числом.

Цікаво, що в цей же день народився Альберт Ейнштейн — творець теорії відносності і помер Стівен Хокінг — видатний фізик-теоретик.