фото: УНІАН

Як передає кореспондент УНІАН, жалобні заходи почалися покладанням квітів до Меморіалу пам’яті жертв більшовицького терору.

Після цього відбувся мітинг. Учасники заходу - громадські активісти, члени націоналістичних організацій, місцеві жителі, наголошували на необхідності зберігати пам'ять про історичні події, шанувати подвиг героїв Базару, а також загиблих в АТО на сході України українських вояків.

Учасники мітингу вислухали історичну довідку про події 94-річної давнини та хвилиною мовчання вшанували пам'ять полеглих героїв другого зимового походу Армії УНР.

Відео дня

Читайте такожУкраїнці вшанували пам’ять Героїв Крут (фото, відео)

Довідка УНІАН. 17 листопада 1921 року в селі Малі Міньки поблизу села Базар у ході другого зимового походу Армії Української народної республіки відбувся бій Волинської групи Армії УНР під командуванням генерал-хорунжого Юрія Тютюнника з більшовицькими окупантами - 9-ю Кримською дивізією Григорія Котовського. У бою загинули понад 400 українських солдатів та офіцерів, 537 опинилися в полоні, з яких десятки поранених померли, а 359 полонених перевели до Базару й утримували у церкві. Із 359 полонених учасників походу жоден не погодився перейти на службу до Червоної армії, за що 23 листопада 1921 р. у Базарі їх всіх розстріляли більшовики. На місці цих подій споруджено Меморіал пам'яті жертв більшовицького терору.