Агентство новин УНІАН та Азербайджанське ІА Report підписали меморандум про співпрацю / фото УНІАН

Сьогодні, 24 листопада, у Києві було підписано меморандум про співпрацю між Українським незалежним інформаційним агентством новин (УНІАН) та азербайджанським інформаційним агентством Report.

Як передає кореспондент УНІАН, під час круглого столу "Роль медіа у розвитку співпраці між Україною та Азербайджаном" директор Міжнародного центру протидії російській пропаганді Юрій Кочевенко зазначив, що це важливо "для того, щоб не дивитися один на одного через призму ворога", а з першоджерел отримувати оперативну та об'єктивну інформацію про події у двох країнах.

Шеф-редактор УНІАН Михайло Ганницький підкреслив, що і у України, і у Азербайджану є досвід життя в умовах "інформаційної агресії, пропаганди і дезінформації, яку Російська Федерація – найбільший сусід всіх нас – поширює".

Відео дня

За його словами, російські медіа, по суті, стали "військовим інструментом, що обслуговує інформаційні інтереси російської ФСБ, головного управління розвідки і міністерства оборони".

Ганницький підкреслив, що в такій ситуації потрібно об'єднуватися, щоб були почуті медіа, які розповідають правду.

"Тому ми домовилися про обмін інформацією, оскільки неправильно, коли українські ЗМІ ретранслюють новини російських медіа та їх погляд на події в Азербайджані. І також ми розраховуємо на те, що і громадяни Азербайджану будуть читати новини про Україну від українських журналістів", – зазначив Ганницький.

Директор Report Фуад Гусейналієв під час круглого столу сказав, що інформація, яка подається в російських ЗМІ, "якщо не збочена, то, скажімо так, вона значно скорочена в порівнянні з оригіналом" і подається в "ключі, вигідному для Росії". Він підкреслив, що дуже важливо отримувати інформацію з України, тому і буде цікава співпраця з УНІАН.

Гусейналієв зазначив, що у Азербайджану і України є спільність проблем, які стосуються суверенітету і територіальної цілісності країни. Він підкреслив, що під час війни в Карабасі українські експерти, депутати коментували ситуацію в Азербайджані. За його словами, такі оцінки дуже цікаві для Report. При цьому він додав, що і українській стороні будуть цікаві думки експертів із зовнішньої політики і з політики Азербайджану. За словами Гусейналієва, також важливо обмінюватися фотографіями щодо подій у двох наших країнах.

Народний депутат України Людмила Марченко (фракція "Слуга народу") підкреслила, що така співпраця двох агентств новин дуже важлива.

"Карабах для України – це приклад швидкої реінтеграції. Тому, що в Європі немає жодного прикладу схожої ситуації, де швидко перемогу отримала країна. Для мене 30 років – це швидкий процес", – сказала вона. За її словами, для України це важливий приклад повернення своїх територій.

Народний депутат України Євген Брагар (фракція "Слуга народу") зазначив, що така співпраця дасть можливість заповнити інформаційний вакуум про події в Україні та Азербайджані. За його словами, важливо, що про українські події буде більше інформації в дружній нам країні.

Радник головнокомандувача ЗСУ зі стратегічних комунікацій Людмила Долгоновська підкреслила, що дуже "важливо, щоб голос правди про те, що відбувається в Україні – про російську агресію – звучав у світі". При цьому вона додала, що важливо, щоб ми могли розповідати про ті виклики, з якими ми стикаємося.

"Такі формати, які ми сьогодні обговорюємо, і той меморандум, який підписаний, сприятимуть тому, що у світі знатимуть правду, що відбувається в Україні", – сказала вона.

Головний редактор ІА Report Мурад Алієв підкреслив, що в Україні є власкор агентства, і сказав, що важливо, щоб така ж можливість була у української сторони. Він підкреслив, що для України може бути цікавий досвід не тільки звільнення Карабаху, а й такі напрямки, як економічне співробітництво, туризм.

Журналіст, режисер, ветеран АТО Мирослав Гай розповів, що важливий досвід інформаційних операцій під час військових дій. "Це той досвід, яким треба обмінюватися, тому що наші воїни мають якісь схожі елементи, але і мають і великі відмінності", – підкреслив він. За його словами, для України, де присутні російські регулярні формування на Донбасі, важливий, зокрема, досвід Азербайджану щодо звільнення своєї території та ведення інформаційних операцій.

***Українське незалежне інформаційне агентство новин (УНІАН) – інформаційна агенція, що працює на ринку України з 1993 року.

Новини УНІАН виходять двома мовами (українська, російська).