Науковий підхід до відновлення постраждалих територій Київщини

Посадовці підписали Меморандум на форумі "Відновлення постраждалих територій внаслідок збройної агресії РФ (на прикладі Київської області)" у стінах ДТЕУ, де науковці, чиновники, політики та представники громадянського суспільства обговорювали стратегії повоєнного відродження. Інституції прагнуть разом створити сприятливі умови для релокації українських підприємств з областей, де ведуться бойові дії, а також для залучення міжнародних інвестицій у "регіони відновлення". 

Науковий підхід до відновлення постраждалих територій Київщини

Масштаб катастрофи 

Фахівці підрахували суму збитків, завданих Бучі та Ірпеню рашистами - це 1,4 млрд доларів США. У містах знищено понад 12,5 тисяч об’єктів критичної, житлової та соціальної інфраструктури. Для порівняння сума збитків розбомбленого Гостомельського аеропорту також сягає 1,3 млрд доларів США. Варто звернути увагу й на інші проблеми: руйнування транспортної інфраструктури, зменшення кількості працездатного населення, недостатня кількість робочих місць. Втім вирішити усі ці проблеми можна за допомогою інвестицій. 

Науковий підхід до відновлення постраждалих територій Київщини

Спеціальний інвестиційний режим 

Польща, США, Китай та інші країни світу виходили з економічної кризи впровадивши правовий механізм, який стимулював інвестування у певні регіони. Таким шляхом планують піти Бучанська та Вишгородська РДА. Для цього треба передусім розробити нормативно-правову базу, що поліпшуватиме інвестиційний клімат у районах. З цим допомагатимуть наукові інституції. 

Науковий підхід до відновлення постраждалих територій Київщини

Платформа розвитку 

Платформу для діалогу щодо відбудови Бучанського району між науковцями, державними установами, органами місцевого самоврядування та представниками громадянського суспільства створили на базі ДТЕУ. Фахівці університету на початку війни досліджували економічні зміни в країні, а віднині на базі власних напрацювань допомагатимуть громадам залучати міжнародні інвестиції. Меморандумом передбачено, що науковці та здобувачі Університету об’єднаються для генерації проєктів, розроблятимуть пропозиції законодавчих актів та досліджуватимуть економічний клімат у регіоні. Також ДТЕУ залучатиме до роботи світових лідерів, бізнесменів, інвесторів та громадських діячів. 

Робота закону 

Зі свого боку Інститут економіко-правових досліджень імені В. Мамутова НАН України готуватиме аналітичні матеріали та розроблятиме нормативні акти державного та локального рівнів. Своїми напрацюваннями ділитимуться і з Верховною Радою України. А поки пишуться закони, органи місцевого самоврядування Бучанського та Вишгородського районів, планують призначити у відповідних структурах представників, які представлятимуть інтереси громад за кордоном й залучатимуть інвестиції в регіон.

Науковий підхід до відновлення постраждалих територій Київщини