Засідання перенесли на вересень / фото УНІАН

Святошинський райсуд Києва на 10 вересня переніс засідання з розгляду справи проти п’ятьох екс-"беркутівців", обвинувачених у масових розстрілах людей на Майдані 20 лютого 2014 року.

Як передає кореспондент УНІАН, про це повідомив головуючий у справі суддя Сергій Дячук.

"Суд, у зв'язку з відсутністю повноважень суду присяжних, не може оголосити розпочатим судове засідання... Разом з тим суд фіксує добросовісну явку в судове засідання сторони обвинувачення - трьох прокурорів, представника одного з потерпілих, сторони захисту і обвинувачених Маринченка і Тамтури. Ми констатуємо відсутність явки в судове засідання обвинувачених Аброськіна, Зінченка і Янішевського. З цього приводу будь-яких заяв, клопотань чи повідомлень з боку вказаних осіб на адресу суду не надходило", - зазначив Дячук.

Відео дня

Читайте такожГенпрокурор повернув попередню групу прокурорів у справі екс-"беркутівців"

Адвокати обвинувачених закликали не фіксувати неявку їхніх підзахисних, адже пункти пропуску на лінії розмежування з тимчасово окупованим Донбасом досі закриті, а тому вони не можуть прибути на засідання.

Своєю чергою прокурори просили суд все ж таки розглянути їхнє клопотання про тримання Олександра Маринченка і Сергія Тамтури під вартою, оскільки вони порушили особисті зобов’язання, не з’явившись на засідання суду 14 січня.

Однак, пославшись на відсутність у присяжних повноважень, головуючий відмовився розглядати це питання.

Судове засідання перенесено на 11.00 10 вересня.

Довідка УНІАН. Святошинський райсуд Києва розглядає справу проти екс-«беркутівців» Сергія Зінченка, Павла Аброськіна, Олександр Маринченка, Сергія Тамтури і Олега Янішевського, яких звинувачують у масових розстрілах людей на Майдані 20 лютого 2014 року.

Читайте такожРодичі екс-"беркутівців" намагалися потрапити на прийом до Зеленського (фото)

Станом на лютий 2018 року слідством було встановлено 48 фактів вбивств і 80 фактів замахів на вбивства людей 20 лютого 2014 року в центрі Києва.

28 грудня 2019 року Апеляційний суд Києва відпустив екс-«беркутівців» під особисті зобов'язання. 29 грудня їх передали бойовикам ОРДЛО в рамках обміну утримуваними особами.

У лютому Маринченко та Тамтура повернулися до Києва. Вони були присутні на засіданні суду 17 березня.

Прокурори на тому засіданні мали намір подати клопотання про тримання Маринченка і Тамтури під вартою, оскільки вони порушили особисті зобов’язання, не з’явившись на засідання суду 14 січня. Однак суддя Дячук не дав прокурорам такої можливості, пославшись на карантин і закривши судове засідання до 4 червня. Прокурори подали відповідне клопотання в канцелярію суду. Однак суд протягом 72 годин так і не призначив засідання з розгляду питання щодо тримання обох екс-”беркутівців” під вартою.