Приховані функції iPhone: що означає жовта чи зелена крапка / фото Apple

Ще у 2020-му році з оновленням до iOS 14 розробники Apple впровадили нову функцію, яка проявляється у вигляді різнокольорових контрастних точок в кутку екрана iPhone – жовтих і зелених.

Виявляється, навіть сьогодні багато користувачів не розуміють, що вони означають, і часом сприймають це як ознака, що їх обов'язково хтось прослуховує чи що матрицю айфона пошкоджено. Пояснюємо для чого насправді потрібна ця функція iOS.

Зелена і жовта точки на екрані iPhone: що означають

Кольорові індикатори відображаються на екрані іРһопе, коли у того чи іншого додатка є доступ до мікрофона чи камери смартфона. Насправді, все просто:

Відео дня
  • Жовта точка – запущена на iPhone програма використовує мікрофон (і, ймовірно, слухає вас);
  • Зелена точка – запущена на iPhone програма використовує камеру (основну або селфі) і мікрофон.

Чому на екрані iPhone з'являються різнокольорові 'точки': це не баг, а фіча

Кольорові індикатори в iOS подібні сервісним знакам дорожнього руху: необов'язково реагувати на них, але в багатьох ситуаціях вони можуть виявитися корисними.

Для чого це потрібно

Уявіть собі ситуацію: у вас відеодзвінок в Telegram, і в якийсь момент ви перемикаєтеся на розмову людиною, що знаходиться поруч, чи відволікаєтеся на сповіщення в месенджері. Ви можете приглушити мікрофон в основному додатку, щоб ваш співрозмовник в онлайні не чув вас. 

Щоб переконатися, що ваша розмова залишається приватною, подивіться у верхній правий кут екрана iPhone – якщо немає жовтої або зеленої точки, отже, все добре, і перший співрозмовник вас не чує.

Ще один приклад. Скажімо, ви побачили на екрані жовту або зелену точку, але в цю хвилину не використовуєте Telegram чи камеру смартфона. Це вказує на те, що якась програма отримує доступ до вашого мікрофона або камери, можливо, без вашого відома, і це може становити загрозу для вашої конфіденційності.

Для визначення, який саме додаток використовує мікрофон чи камеру, потрібно розкрити "Центр управління". Назва програми відобразиться у верхній частині екрана з відповідним колірним індикатором. Конкретно на скріншоті нижче система повідомляє, що "нещодавно" Telegram звертався до мікрофона.

Чому на екрані iPhone з'являються різнокольорові 'точки': це не баг, а фіча

Якщо ви помітили, що в "Центрі управління" часто з'являються індикатори запису про активність певних програм, оцініть небезпеку для вашої приватності. Можливо, слід відключити доступ програми до камери і мікрофона або зовсім видалити програму.

Не всі функції iPhone славляться своєю корисністю. УНІАН розповідав про одну з таких, яка серйозно навантажує акумулятор, і скоріш за все, вам вона не потрібна. 

Також ми ділилися рекомендаціями, чому не варто заряджати смартфон до 100% і який відсоток заряду вважається оптимальним. Це актуально як для iPhone, так і для Android.

Вас також можуть зацікавити новини: