В європейську карнавальну культуру варто зануритися хоч раз в житті / Фото REUTERS

У подорож за враженнями: найяскравіші події 2020 року в Європі

09:07, 04.01.2020
16 хв. Туризм

Коли вам вже мало вирушити в поїздку і просто бігати по екскурсіях, а хочеться трішки більше вражень, на допомогу приходить подієвий туризм. Для когось той чи інший захід визначає місце подорожі, інші ж шукають події, вже визначившись з країною, а треті навпаки хочуть уникнути приїзду в період масових гулянь. Але всім їм слід заздалегідь взятися за підготовку до такої подорожі, щоб все пройшло гладко і, головне, максимально бюджетно. УНІАН.Туризм зібрав добірку найяскравіших подій в Європі, куди можна відправитися за враженнями в 2020 році.

Кельнський карнавал – Кельн, Німеччина, 20-26 лютого 2020 року

Традиційно період з середини лютого по середину березня в Європі проходить під знаком карнавалів, що супроводжуються костюмованими ходами з піснями і танцями, маскарадами, а також парадами гігантських фігур з пап'є-маше. Як правило, такі карнавали мають сатиричний характер, охоплюючи важливі політичні, соціальні та інші актуальні для суспільства в наші дні теми.

Читайте такожНіч музеїв в Гамбурзі: як це відбувається в Європі

Особливо популярні такі карнавали в Італії (Венеція), Франції (Ніцца) і Німеччині, де вони не обмежуються одним містом. Одним з найбільш відомих у світі вважається карнавал в німецькому місті Кельні – Kölner Karneval, цього року він випадає на 20-26 лютого. По суті, карнавальний сезон в Кельні стартує ще з 11 листопада і триває цілих три місяці, завершуючись за півтора місяці до Великодня. І ось кульмінацією всього цього як раз і вважається великий Кельнський карнавал наприкінці лютого або на початку березня. Найбільше туристів (близько мільйона щорічно) цікавить грандіозна хода у так званий «рожевий понеділок» або Rosenmontag (в цьому році це 24 лютого) за день до початку Великого посту. Вхід на більшість гулянь в рамках карнавалу безкоштовний, однак якщо ви все ж хочете роздивитися головну карнавальну ходу краще, можна купити квитки на трибуни. Правда, задоволення це не з дешевих – від 55 євро. Детальніше можна дізнатися за посиланням.

Відео дня

Сам по собі Кельн є доволі цікавим і популярним туристичним містом, де ви точно знайдете чим зайнятися – від старовинної величної архітектури до пивних пікніків на набережній і яскравих гей-пабів, про що докладніше можна почитати в нашому попередньому матеріалі. Дістатися туди з України досить легко і дешево – в першу чергу літаками бюджетної авіакомпанії Wizz Air. У лютому угорський лоукостер літає з Києва до Кельна двічі на тиждень – по середах і неділях, вартість квитків від 709 гривень без урахування знижки по дисконт-програмі. Варіантів розміщення на період карнавалу в місті все ще вистачає – близько 300 за ціною від 15 євро за ніч за ліжко-місце в загальних номерах хостелів і 45 євро в одномісних номерах в двох-трьох кілометрах від центру.

Читайте такожЄвропейський фестивальний досвід: чого українським організаторам ще варто повчитися

Варто відзначити, що карнавальна культура Європи зовсім не обмежується весняними передвеликодніми фестивалями. Також обов'язково варто хоч раз заглянути на літні фестивалі культур, наприклад, в Лондоні в серпні або в Берліні на початку літа. Часто такі дійства, які влаштовують представники різних діаспор в тих чи інших країнах, за пристрастями зовсім не поступаються легендарному бразильському карнавалу.

Ще один цікавий пункт – прайд-паради, в яких беруть участь представники ЛГБТ-спільнот. Практично в кожній великій європейській країні є свій – десь більше, десь менше. У тому ж Кельні в липні традиційно проводиться великий прайд-парад – один з найбільших в Європі. Або ж у Копенгагені, який у 2021 році прийматиме Всесвітній прайд-парад, а тому вже зараз данці активно готуються до цієї великої події. Як це було в 2019 році, читайте в нашому попередньому матеріалі.

Євробачення 2020 – Роттердам, Нідерланди, 12-16 травня 2020 року

Щороку міжнародний пісенний конкурс приваблює чимало туристів в країну-господиню. І хоча минулорічний конкурс Україна пропустила, в 2020 році наш оргкомітет все ж планує відправити туди свого представника. Оскільки перемогу на Євробаченні-2019 здобув нідерландський співак Дункан Лоуренс, честь проводити 65‑й ювілейний конкурс Eurovision Song Contest 2020 випала Нідерландам. Як відомо, столиця країни Амстердам вже давненько страждає від надмірного напливу туристів, а тому Нідерланди взяли курс на залучення туристів в інші регіони. Тож не дивно, що і Євробачення вирішили проводити не в Амстердамі, а в Роттердамі – другому за величиною місті країни.

Амстердам вже не справляється з туристами, тому Євробачення перенесли в Роттердам / Фото Yury Shulhevich

Традиційно Євробачення доволі дороге задоволення – і квитки на нього коштують недешево, а через великий наплив людей ціни на туристичні послуги нерідко зростають, адже найвигідніші пропозиції розкуповують дуже і дуже заздалегідь. Отже, про все по порядку.

Читайте такожАмстердам не «для галочки»: крізь натовпи туристів і потоки велосипедів до затишних каналів та легендарних кава-шопів

Першу партію квитків на Євробачення випустили в продаж 12 грудня і розпродали всього за одну годину. Другу партію запустять 30 січня 2020 року. Квитки доступні аж на 9 шоу – фінал, два півфінали, а також репетиції та інші підготовчі виступи. Найдешевші квитки на основні три шоу обійдуться в 68,40 євро (місця з обмеженою видимістю), найдешевші на другорядні шоу – від 18,50 євро. Ймовірно, ближче до дати заходу квитки будуть дорожчати. Детальніше можна дізнатися за посиланням.

Дункан Лоуренс привіз Євробачення в Нідерланди і тепер на них чекає яскраве шоу / Фото REUTERS

Нідерланди – поки що не дуже бюджетна в плані дороги країна для українських туристів. Прямо до Роттердаму з України можна потрапити рейсами авіакомпанії МАУ, та й то з пересадкою в Брюсселі, ціни на травневі квитки – близько 6 тисяч гривень в один кінець. Не так давно з України можна було бюджетно потрапити в Нідерланди авіарейсами Ryanair до Ейндховена (100 кілометрів від Роттердама), але на даний момент цей маршрут скасовано. Тож якщо все ж таки зважитеся поїхати на Євробачення в Нідерланди і при цьому не хочете розоритися, варто поєднати поїздку з відпусткою у сусідніх країнах, куди з України літають лоукостери. Наприклад, доступно чимало рейсів до німецької землі Північний Рейн-Вестфалія (Кельн, Дортмунд, Дюссельдорф), що межує з Нідерландами. Вже звідти можна дешево доїхати автобусами Flixbus.

Читайте такожВідчути стару Голландію: ідеальна країна з кількома «але»

При цьому за чотири місяці до Євробачення на популярних сервісах з бронювання житла на дати проведення конкурсу вже заброньовано близько 75% номерів в готелях і апартаментах. Найдешевші пропозиції в загальних номерах хостелів – від 39 євро за ліжко-місце за ніч, в одномісних – від 45 євро. Тож радимо поквапитися. З іншого боку, Нідерланди – країна невелика, але дуже цікава, з добре розвиненою мережею громадського транспорту, в тому числі міжміського. Тому ніщо не заважає вам зупинитися на більшу частину поїздки в якомусь іншому місті з меншим ажіотажем, а в Роттердам приїжджати лише в день концерту.

Чемпіонат Європи з футболу 2020 – 12 країн Європи, 12 червня – 12 липня 2020 року

Однією з головних спортивних подій у Європі 2020 року стане Чемпіонат Європи з футболу. Цього разу Євро пройде у досить незвичному форматі – прийматимуть його одразу 12 країн, а братимуть в ньому участь 24 команди, що пройшли кваліфікацію. Що особливо радує – серед них і збірна України. Свою путівку на UEFA Euro 2020 наша команда під керівництвом Андрія Шевченка отримала, показавши феноменальні результати під час кваліфікації, вперше в історії вигравши свою відбіркову групу, що дозволило їй потрапити в «кошик» найкращих.

Збірна України провела приголомшливий відбір на Євро-2020 / Фото REUTERS

Зрозуміло, українці в першу чергу захочуть підтримати свою команду, а тому на її матчах ми й зосередимо увагу. Отже, на груповому етапі Євро-2020 Україна проведе три поєдинки в групі C – 14 червня в Амстердамі проти команди Нідерландів, 18 червня в румунському Бухаресті проти четвертого учасника квартету, який визначиться за підсумками стикових матчів Ліги націй, і, нарешті, 22 червня проти збірної Австрії, також в Бухаресті. Півфінали та фінали пройдуть в Лондоні (Великобританія) на стадіоні "Уемблі" з 7 по 12 липня.

Квитки на Євро-2020 можна придбати тільки на сайті УЄФА за досить складною системою. Перші дві хвилі продажів вже пройшли, третя буде аж у квітні. Вартість квитків на матчі збірної України – від 30 євро. Докладніше можна прочитати в нашому попередньому матеріалі. Тим не менш, якщо ви не зможете здобути заповітні квитки на стадіон, не варто забувати, що в дні матчів чарівна атмосфера футболу панує всюди в місті його проведення, а тому зануритися в неї ви зможете навіть за межами стадіону.

Читайте такожНедооцінена Румунія: які таємниці зберігає в собі батьківщина графа Дракули

Що Амстердам, що Бухарест – не особливо бюджетні варіанти для українців в плані дороги, лоукостери туди від нас наразі не літають. Однак за бажання заощадити все одно можна. У випадку з Амстердамом – за аналогією з Євробаченням дешевше дістатися до сусідньої Німеччини, а там вже автобусом. У випадку з Бухарестом – краще власним автотранспортом, залізницею чи автобусом, хоча це буде довше за часом. Докладніше про те, як доїхати з України в сусідні країни на поїзді, читайте в нашому попередньому матеріалі.

Якщо говорити про розміщення у містах проведення матчів, то про це варто подбати якомога швидше. Вже зараз в Амстердамі, наприклад, зроблено 87% варіантів житла на дати матчу збірної України, а ціни на розміщення стартують від 47 євро за ліжко-місце в загальних номерах хостелів, одномісні номери обійдуться не менше 110 євро. У Бухаресті ситуація трішки краща – близько 73% зайнятих місць, але ціни набагато приємніші – від 8 євро за ліжко в загальних номерах хостелів, одномісні номери – від 18 євро.

100-річчя Зальцбурзького фестивалю – Зальцбург, Австрія, 18 липня – 30 серпня 2020 року

Фестиваль академічної музики і театрального мистецтва Salzburger Festspiele в австрійському Зальцбурзі є однією з найважливіших подій у світі для цінителів класики. Фестиваль, який цього року буде ювілейним і триватиме півтора місяця, щорічно збирає не тільки любителів класичної музики, але і світовий бомонд, для якого відвідування цього заходу є ознакою гарного смаку, важливим атрибутом статусу і відмінним приводом покрутитися у «вищих колах».

Зальцбург - просто розкішне місто з яскравим життям / Фото Марина Григоренко

Заходів у рамках Зальцбурзького фестивалю 2020 заплановано дуже багато – це опера, концерти і вистави, в тому числі за участю зірок світового рівня. Розписувати їх всі немає сенсу, як і перераховувати ціни на квитки (тут є все – від квитків на один захід за 20 євро до абонементів за сотні євро), краще дивіться самі за посиланням.

Читайте такожВід традицій до авангарду: майже ідеальне австрійське місто Грац, що закохує в себе з перших хвилин

Сам по собі Зальцбург – місто, що безумовно заслуговує на увагу з туристичної точки зору. Це богемне місто з розкішною архітектурою, приголомшливою природою і багатим культурним життям. Детальніше про все це ви можете почитати в нашому попередньому матеріалі. Там же ви знайдете інформацію, як дешевше потрапити до Зальцбурга з України, а також інші корисні поради.

Поки що в Зальцбурзі достатньо місць розміщення на липень-серпень 2020 року, однак варто врахувати, що місто це порівняно невелике, а ціни тут «кусаються», тож про готелі краще подбати заздалегідь. Найдешевші пропозиції в загальних номерах хостелів тут стартують від 30 євро, одномісні номери – від 45 євро.

Культурні столиці Європи 2020 – Голуей та Рієка

Починаючи з 1985 року, щороку Євросоюз обирає культурну столицю. Це може бути одне місто або кілька, які визнаються центром культурного життя континенту на найближчий рік. Робиться це все заради розвитку міста - залучення до нього уваги туристів з одного боку та додаткові фінансові інвестиції від європейських інституцій з іншого боку. З цієї нагоди в містах-культурних столицях влаштовуються різні заходи, будуються нові локації або культурні об'єкти, а також проводяться масштабні реконструкції. Загалом, виграють усі – місто отримує можливості для розвитку, а туристи – для розваг.

Отже, в 2020 році європейці обрали одразу дві культурні столиці – Голуей (Ірландія) і Рієка (Хорватія). Обидва міста портові, але одночасно абсолютно різні та по-своєму цікаві, відвідати їх цікаво навіть просто з туристичної точки зору.

Ірландський Голуей - ідеальний для роздумів / Фото en.wikipedia.org/Greg O Beirne

З Ірландією українцям трішки складніше – як це не парадоксально, хоча країна в Євросоюзі, нам все ще потрібно отримувати туди британську візу. А це, як ми знаємо, не найприємніше заняття – дорого, принизливо і не факт, що її ще видадуть.

Читайте такожЛітний відпочинок в Чорногорії - країні кришталевого моря і мальовничих гір

Сам по собі Голуей місто невелике – всього 75 тисяч жителів, і доволі прохолодне та вітряне – середня температура влітку тут близько 16 градусів тепла. На літо тут доступно близько 75 варіантів розміщення за ціною від 31 євро за ліжко-місце в загальних номерах хостелів і 45 євро в скромних одномісних номерах. Місто відмінно підійде для спокійного відпочинку, коли можна побути наодинці зі своїми думками, насолоджуючись суворою і одночасно мальовничою ірландською природою. Ну а вечорами можна буде проводити час у легендарних ірландських пабах.

Хорватська Рієка - доволі зручний для українців варіант / Фото en.wikipedia.org/Antonio199cro

А ось з сонячною Хорватією справи йдуть набагато простіше – віза туди нам не потрібна, та й добиратися набагато простіше. Так, у нас все ще немає бюджетних авіарейсів з України до Хорватії, але, тим не менш, за бажання на дорозі можна заощадити – через інші країни або наземним транспортом. Рієка в два рази більше свого ірландського «колеги», місто це досить давнє – заснованє воно було аж у 8 столітті! А тому тут крім пляжного відпочинку є чимало можливостей для прогулянок та екскурсій. На літо 2020 року тут доступно близько 260 варіантів розміщення – від ліжок у загальних номерах хостелів за 15 євро і одномісних номерів по 35 євро.

Музичні фестивалі 2020 – червень-серпень

Літні фестивалі в Європі - це завжди яскраві емоції / Фото REUTERS

Чи не найпопулярнішим підвидом подієвого туризму є поїздки на музичні фестивалі, яких в Європі неймовірна кількість – на будь-який музичний смак та бюджет. Щорічно європейські музичні фестивалі збирають чимало українських меломанів, які, незважаючи на поступово оживаюче концертне життя в Україні, все ще не можуть дочекатися на батьківщині багатьох своїх кумирів.

Читайте такожУїк-енд в Нюрнберзі: нетипова Баварія, легендарний різдвяний ярмарок і великий рок-фестиваль

Особливо популярними вважаються польський Оpen'er Festival (у лайнапі 2020 року – Kendrick Lamar, A$AP Rocky, Twenty One Pilots, Taylor Swift, FKA Twigs, Foals і багато інших), угорський Sziget (лайнап 2020 року поки невідомий, але в минулому році тут було чимало гучних імен), німецький Rock Am Ring (у лайнапі 2020 року – System of a Down, Green Day, Korn, Deftones, The Offspring і багато інших). Детальніше про музичні фестивалі, на які зазвичай їздять українці, читайте в нашій великій добірці за минулий рік. Там хоч і вказані лайн-апи з цінами за минулий рік, тим не менш, можна знайти багато іншої корисної інформації, яка допоможе вам визначитися з вибором.

Різдвяні ярмарки в Європі – листопад-грудень

Готуватися до європейського Різдва краще заздалегідь / Фото Марина Григоренко

Завершують туристичний рік різдвяні ярмарки – це завжди дуже яскраво і дуже смачно. Так, зарано думати про плани на наступну зиму, коли ця ще не закінчилася. Тим не менш, заздалегідь зберегти в голові дати буде не зайвим – хоча б щоб не повторювати помилки минулих років і не їхати на різдвяні ярмарки в Європу 23-24 грудня. Про те, що ще потрібно знати перед поїздкою за Різдвом в Європу, читайте в нашому попередньому матеріалі.

***

2020 рік готує нам чимало цікавих подій в Європі – культурних, розважальних, спортивних. І ось вам порада: якщо хочете дійсно відчути місцевий колорит в тій чи іншій країні, обов'язково вирушайте туди на якийсь захід, приймайте участь в народних гуляннях і, головне, не обмежуйте себе вікном екскурсійного автобуса. Захоплюючих вам відкриттів і яскравих вражень!

Марина Григоренко

Підписуйтесь також на Телеграм-канал УНІАН.Туризм.

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся