На українських морських курортах в 2020 році очікується ажіотаж / фото УНІАН

Літня відпустка в Україні, частина ІІ: плюси і мінуси відпочинку на українських морських курортах

07:29, 17.06.2020
18 хв. Туризм

З 15 червня Україна відновила міжнародне авіасполучення, однак це не надто наблизило українців до бажаного морському відпочинку за кордоном. Та й після 1 липня – чергової «переломної дати» для відкриття кордонів у світі – навряд чи шансів багато додасться. Тож вибрати відпустку на рідних теренах здається все більш розумним рішенням. У другій частині «відпускного» огляду, УНІАН.Туризм розповість вам про плюси і мінуси відпочинку на українських морських курортах влітку 2020 року.

Туризм у світі поступово оживає після декількох місяців затишшя через пандемію коронавіруса. З 15 червня Україна відновила міжнародне авіасполучення, а Європа відкрила кордони всередині ЄС і Шенгенської зони. Вже з 1 липня Євросоюз готується відкритися для туристів з третіх країн, правда, не для всіх, а тільки для тих, хто відповідає певним критеріям безпеки. На жаль, є всі підстави вважати, що Україна на початковому етапі не зможе їм відповідати, а тому навряд чи потрапить у «першу» хвилю відкриття зовнішніх кордонів ЄС, враховуючи той факт, що в останні дні кількість нових випадків COVID-19 в Україні знаходиться на досить високому рівні.

Читайте такожНевідома Україна: 10 мальовничих куточків, про які мало хто знає (лонгрид)

Серед «морських» країн поза Євросоюзом, куди могли вибратися українці погрітися на сонечку, найбільш реалістично виглядають Туреччина, Грузія, Албанія, Шрі-Ланка і Туніс. Втім, варто розуміти, що, по-перше, пропозиція там буде обмеженою і від того, цілком можливо, дорожчою, оскільки готелі у багатьох курортних країнах в цьому сезоні через коронавірус планують заповнювати приблизно на половину. По-друге, послуги будуть надаватися в урізаному варіанті, наприклад, планується перегляд системи харчування all inclusive, відмова від СПА-процедур, скорочення екскурсійного обслуговування та скасування розважальної програми. По-третє, багатьох від закордонної поїздки можуть утримати нові вимоги подорожей – обов'язкова обсервація/самоізоляція або ж платне тестування по прибуттю. Більше того, практично всі країни світу зараз вимагають від мандрівників довідку з результатами тестування на COVID-19, видану не раніше, ніж за 72-96 годин. В Україні таку довідку в потрібні терміни зараз можна отримати лише в приватних клініках за чималу суму – державні лабораторії в них просто не вкладуться.

Відео дня

Враховуючи все вищевикладене, ви напевно вже замислюєтеся над відпочинком в Україні. У першій частині нашого «відпускного» огляду ми розповідали про плюси і мінуси відпочинку в українських Карпатах. Тепер дійшла черга до однієї з найбільш суперечливих пропозицій для відпочинку в Україні – на морських курортах.

На українців цього року чекає відпочинок на місцевих морських курортах / фото УНІАН

Які плюси відпочинку на південних морських курортах України?

Як не прикро це констатувати, на жаль, у морського відпочинку в Україні більше мінусів, ніж плюсів. І це при тому, що там є унікальні природні пам'ятки та заповідники, історичні об'єкти та цілих два моря. Однак якщо вже спробувати говорити про конкурентні переваги відпочинку на Чорному та Азовському морях в Україні, то в епоху пандемії – це відносно стабільна ситуація із захворюваністю коронавірусом, і, як наслідок, транспортна доступність.

Чи можна дістатися на південь України на поїзді?

Зокрема, тільки з Києва до Одеси вже на початковому етапі відновлення залізничних перевезень в Україні їздять чотири пари поїздів різних категорій. За бажання, можна висадитися в селі Вапнярка Одеської області, розташованому на березі Чорного моря.

Читайте такожМоре-2020: де в Україні провести цьогорічну відпустку?

Також вже курсують чотири пари поїздів до Херсона, з зупинками в Миколаєві, та ціла когорта поїздів, що проходять через Запоріжжя. Частина з них заходить в Бердянськ (Запорізька область) і Новоолексіївку (Херсонська область). Також на поїзді можна доїхати до Маріуполя (Донецька область).

Крім того, в південні регіони України можна дістатися автобусом. Причому навіть одразу до конкретного курорту. Наприклад, з Києва в Залізний порт (Херсонська область) можна доїхати за 10-11 годин, квиток обійдеться приблизно в 550-600 гривень. Трохи довше і дорожче буде їхати до Лазурного, Скадовська та Генічеська (всі – Херсонська область). Також з Києва можна доїхати автобусом в Кирилівку і Бердянськ (обидва – Запорізька область). В дорозі доведеться провести 13-14 годин, а обійдеться це задоволення в 550-700 гривень з людини. Якщо захочете відпочити на курортах Миколаївської області, то з Києва можна доїхати на автобусі до Коблевого – 8 годин в дорозі за 450 гривень, а ось до Очакова поки з автобусними маршрутами не дуже. І, зрозуміло, до більш екзотичних і віддалених місць на кшталт Кінбурнської коси доведеться добиратися самостійно.

Які мінуси відпочинку на південних морських курортах України?

Про українські морські курорти десятиліттями ходять легенди – при сумнівному сервісі ціни там на рівні, а то й вищі, ніж на закордонних курортах. Та й інфраструктура залишає бажати кращого – ні доріг, ні комфортабельних автобусів на приміському сполученні. Але ж до більшості курортних селищ на півдні України від вокзалу в обласному центрі ще потрібно якимось чином добиратися, та ще за шаленої спеки. Таксі ж там обійдеться недешево – «бізнесмени» на українських морських курортах традиційно полюбляють «здерти» якомога більше грошей з відпочиваючих. У цьому ж сезоні, розуміючи, що особливих альтернатив у українців немає, вони, цілком ймовірно, будуть особливо безжально «обдирати» клієнтів. Сервіс по-українськи, як говориться.

Відпочинок на морі в Україні - часто суворий і нещадний / фото УНІАН

Ще один негативний момент – застаріла розважальна програма, ресторанний сервіс та інші атрибути пляжного відпочинку. Пам'ятайте, усі ці жарти про класичну «ялтинську набережну»? Здається, що за кілька десятиліть нічого не міняється – все ті ж атракціони, фото з нещасними тваринами і «папуасами», бабусі з гарячою кукурудзою і чурчхелою серед натовпів курортників на пляжі, дискотеки з кращими хітами «пострадянської» естради, ризикове громадське харчування. Зрозуміло, є серед всього цього кілька «оазисів», наприклад, в тій же Одесі або Херсоні, але ж і ціни там відповідні. Ще подумаєш: вже краще трохи почекати і поїхати, наприклад, до Туреччини собі спокійно.

Чи багато готелів зараз доступні на південних курортах України?

З кінця травня 2020 в Україні дозволили відновити роботу готелів в обмеженому режимі – без басейнів і ресторанів, а з 10 червня гостей можуть приймати санаторії і хостели. Розширився і набір послуг у готелях. Разом з тим, установи по розміщенню туристів зобов'язані забезпечити заходи безпеки для туристів в умовах пандемії коронавіруса: засоби захисту, соціальна дистанція, повсюдна дезінфекція, особливі умови для харчування і так далі.

Читайте такожАнтисанітарія на шляху процвітання українського туризму (рос.)

Традиційно, житло на півдні України ділиться на «готелі з претензією», які коштують ну дуже багато, далеко не завжди відповідаючи запитаній ціні, а також житло від приватників – всі ці суворі квартирки в «хрущовках» з меблями з 90-х і скромні дачні будиночки, власники яких по-старому вивішують рекламу прямо на вікнах або ж підловлюють курортників на вокзалах. В останньому випадку, враховуючи рівень українського південного сервісу, в цьому сезоні все ж зупинятися ризиковано. Де гарантія, що там елементарно білизну будуть прати при належній температурі та дезінфікувати пилові дивани та ковдри після попередніх постояльців. Хоча, і з готелями далеко не завжди можна бути на 100% впевненим у безпеці - ще свіжі в пам'яті спогади, приміром, про торішню пожежу в готелі в Одесі.

Тим не менш, при всіх недоліках українських курортів, попит на них цього року як ніколи високий. Так, на популярних сервісах з бронювання житла на літо 2020 вже показує завантаженність приблизно 75%. І це при тому, що далеко не всі приватники викладають пропозиції на таких сервісах.

Де відпочити на морі в Одеській області?

Мабуть, Одеса та Одеська область – один з найбільш розкручених і популярних напрямків для морського відпочинку в Україні. Всі місцеві курорти розташовані на Чорному морі. В самому обласному центрі – місті, безперечно, красивому і колоритному, та з непоганою ресторанною традицією і розважальною програмою, а ще з пристойними пляжами, на середину липня доступно близько 900 пропозицій з розміщення за ціною від 300 гривень за ніч за дуже скромний двомісний номер, а ось пристойний готель ближче до моря обійдеться мінімум в 1000 гривень за ніч. Проживання у хорошому готелі з басейном, додатковими послугами та сніданком обійдеться мінімум в 3000 гривень за ніч за двомісний номер. При цьому варто розуміти, що в Одесі традиційно ціни на рівні, а то і дорожче, ніж не тільки в Києві, але і на закордонних курортах.

Відпочинок по-одеськи - це завжди дуже дорого / фото УНІАН

Якщо не хочете до переповненої курортниками Одеси, можна відправитися на більш скромні курорти Одеської області. Наприклад, в Чорноморськ (в минулому Іллічівськ). Правда, на вихідні в середині липня там вже немає вільних місць, а на початок серпня, якщо заїжджати в будній день, показує завантаження 75% – близько 50 пропозицій за ціною від 500 гривень за ніч у двомісному номері. Ще один варіант – місто Південний. На кінець липня там доступні з десяток пропозицій за ціною від 400 гривень за ніч. Щоправда, умови там далеко не скрізь виглядають «привабливо».

Читайте такожУкраїнський курорт Росєйка: унікальна піщана коса, чисте море та мінімум сервісу

Також, можна пошукати щастя в невеликих курортних селищах/селах – Затока (трохи більше сотні пропозицій на середину липня за ціною від 300 грн за двомісний номер), а також Лебедівка, Приморський, Росєйка, Курортне, Кароліно-Бугаз та інших, менш відомих. У цих випадках пропозицій щодо розміщення не так багато, ціни стартують приблизно від 400-500 гривень за ніч з двох осіб. Правда, у такому випадку варто підготуватися морально до більш суворого, часом, дикого відпочинку.

Ще один варіант – податися в Білгород-Дністровський. Правда є одне «але» – знаходиться це місто не на морі, а на Дністровському лимані. Але зате там розташована найбільша в Україні фортифікаційна споруда – Білгород-Дністровська фортеця. Подивитися на неї обов'язково варто, навіть просто заїхавши на екскурсію. Якщо ж захочете переночувати в місті, то на кінець липня там доступно менше десятка пропозицій з розміщення, ціни – від 200 гривень за двомісний номер.

Білгород-Дністровська фортеця в Одеській області / фото КП "Фортеця"

Де відпочити на морі в Миколаївській області?

Сусідня з Одеською областю Миколаївщина традиційно пропонує більш суворий відпочинок – Коблево, Рибаківка, Очаків... Останній частково розташований не тільки на Чорному морі, але і на Дніпровській затоці. Найбільш розвиненим з них вважається Коблево, де на кінець липня доступно близько 20 варіантів пропозицій з розміщення за ціною від 250 гривень за двомісний номер. В Рибаківці на сайтах бронювання житла є всього три варіанти – зовсім скромний з цінами від 120 гривень і більш-менш пристойні з цінами від 560 гривень та 900 гривень. В Очакові пропонують 8 варіантів розміщення – квартира за 150 гривень на добу, будиночки від приватників по 500 гривень на добу і більш пристойні готелі/апартаменти ближче до 1000 гривень на добу.

Родзинкою відпочинку на Миколаївщині вважається піщана Кінбурнська коса, відома приголомшливою природою з безліччю перелітних і осілих птахів. Правда, хоча вона відноситься до Миколаївської області, їхати туди швидше з Херсона, ніж з Миколаєва. Це ідеальне місце, якщо хочеться спокою й умиротворення, подалі від людей. Проте все має свою ціну: в даному випадку доведеться або жити у вищезгаданих населених пунктах і їхати від 7 до 25 кілометрів на косу, або жити в наметі, повністю відрізаним від цивілізації. Комусь така «дикунська» романтика до душі, однак якщо ви не готові до подібного відпочинку – краще добре подумайте, перш ніж приймати якісь рішення.

Також, якщо поїдете на Миколаївщину, обов'язково відвідайте знаменитий Актовський каньйон, також відомий як «Долина диявола». Мальовничі гранітно-базальтові гори за структурою та віком нагадують Кримські гори, тож відмінно підійдуть для тих, хто відчуває ностальгію за відпочинком в Криму. До речі, це місце дуже популярне серед любителів кемпінгу, однак і для любителів більш комфортного відпочинку є кілька варіантів – повноцінний комплекс і приватний сектор.

Актовський каньйон в Миколаївській області / фото ru.wikipedia.org / Любов Касап

Де відпочити на морі в Херсонській області?

Після анексії Росією українського Криму в 2014 році, багато хто покладав великі надії на сусідню Херсонську область – в надії, що вона зможе замінити раніше популярні серед українців кримські курорти. Тим не менш, за перші 5 років Херсонщині не вдалося виправдати очікування. У минулому році місцева влада почала з новою силою розкручувати туристичний потенціал херсонських курортів, при цьому не зациклюючись суто на морському відпочинку. Також туристів планували дивувати гастрономією, природними красотами – острів Джарилгач, Асканія-Нова, Арабатська стрілка, Лемурійське озеро, Херсонський каньйон, Олешківські піски, а також оздоровчими можливостями.

Читайте такожНезаймана природа Асканії-Нової та космічні пейзажі Арабатської стрілки: туристичні дива Херсонщини

Найбільш відомими морськими курортами Херсонщини, що розташовані на Чорному морі, вважаються Залізний порт, Лазурне, Скадовськ, Приморське і Генічеськ (Азовське море), а також невеликі села на Арабатській стрілці (Азовське море) – Щасливцеве, Стрілкове тощо.

На кінець липня у Залізному порту доступно близько 40 пропозицій щодо розміщення за ціною від 200 гривень у приватників і від 700 гривень в більш пристойних пансіонатах і готелях. В Лазурному – всього 7 варіантів за ціною від 700 гривень за двомісний номер на добу, у Скадовську – 18 пропозицій від 500 гривень. У Генічеську – всього 15 пропозицій за ціною від 500 гривень за номер для двох.

Арабатська стрілка в Херсонській області / фото УНІАН

Якщо ж захочете пожити на Арабатській стрілці – в Щасливцевому на кінець липня доступно 20 варіантів розміщення за ціною від 600 гривень на добу за двомісний номер, а в Стрілецькому – всього 6 за ціною від 720 гривень.

Де відпочити на морі в Запорізькій області?

Запорізька область пропонує українцям відпочинок на Азовському морі. В першу чергу, це Бердянськ та Кирилівка. Про відпочинок на цих курортах також ходять легенди – з одного боку, там вже встигли набудувати непоганих готелів (з пристойними цінами), однак загальна інфраструктура залишає бажати кращого.

Найбільше пропозицій по розміщенню туристів – в Бердянську, більше сотні варіантів на кінець липня. Тут є і скромні квартирки від приватників по 300 гривень на добу, і готелі від 600 гривень на добу за двомісний номер. У Кирилівці на цей же час доступно близько 40 пропозицій з розміщення – від скромних квартирок від приватників по 250 гривень на добу до пристойних готелів від 1000 гривень на добу за двомісний номер.

Де відпочити на морі в Донецькій області?

Трохи відпочинку на Азовському морі пропонує і Донецька область. В першу чергу, це Маріуполь, а також Мелекіно і Білосарайська коса. Багатьох може відлякати близькість до зони бойових дій, тим не менш, на морських курортах Донеччини курортників цього року також дуже чекають.

Так, в Маріуполі на кінець липня доступно близько 75 варіантів з розміщення – ціни на скромні двомісні номери стартують від 300 гривень на добу, а за гарні апартаменти просять від 550 гривень на добу. Номери у комфортабельних готелях починаються від 1000 гривень на добу за двомісний номер. В Мелекіно – всього дві пропозиції, обидві комфортабельні вілли за ціною від 800 гривень на добу за двомісний номер. На Білосарайській косі – теж всього два варіанти розміщення за ціною від 500 гривень.

Білосарайська коса в Донецькій області / Фото ru.wikipedia.org / Andrew Butko

Бонусом тут стане Білосарайський орнітологічний заповідник. Це досить цікава локація, до якої проявляти інтерес почали зовсім нещодавно. Відмінне місце для любителів природи, особливо птахів – чаплі, чайки, гуси, лебеді та інші водні птахи. Ну а оскільки тут не так багато варіантів з розміщення, є відмінна можливість відпочити від туристів.

Ще одна місцева визначна пам'ятка – Білосарайський маяк, якому майже 200 років і він досі працює за призначенням!

***

Плюси і мінуси українських морських курортів / фото УНІАН

Наш вердикт: морський відпочинок в Україні – суворий і нещадний. Інфраструктура далеко не скрізь хоча б на середньому рівні, сервіс часто застарілий, а ціни – захмарні. На додачу до цього, забиті під зав'язку пляжі на популярних курортах. Тим не менш, це частково компенсується унікальними природними пам'ятками. Найбільше такий відпочинок підійде туристам, які звикли до екстремальних умов відпочинку. Якщо ви згодні жити в наметах і у вас є власний транспорт, можна запросто подорожувати від точки до точки одразу в кількох південних областях, разом з дикими умовами отримуючи приголомшливі можливості для спокою. Те, що треба для перезавантаження, чи не правда? З іншого боку, якщо ви звикли до якісного відпочинку за кордоном і не готові платити стільки ж за сервіс по-українськи, який значно йому поступається, може, варто кілька місяців почекати і не рватися у відпустку прямо зараз, а поїхати туди, куди вам дійсно хочеться, коли можна буде.

Марина Григоренко

Читайте свіжі новини туризму, шукайте ідеї для подорожей і дивіться мальовничі фото зі всього світу на Телеграм-канал УНІАН.Туризм.

завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся