Про плюсові показники зі збору податків до казни рапортують вінницькі податківці.

За даними Відділу взаємодії із ЗМІ та громадськістю за матеріалами управління прогнозування, аналізу,обліку та  звітності ДПС у Вінницькій області, «завдяки злагодженій роботі всіх структурних підрозділів органів державної податкової служби області, вдалося забезпечити приріст надходжень по єдиному податку для суб’єктів малого підприємництва – на 101,6% (+29,7 млн. грн.), податку на додану вартість - на 28,5% (+102,9 млн. грн.), платі за землю - на 26,8% (+28,5 млн. грн.), податку з доходів фізичних осіб - на 11,3% (+73,1 млн. грн.)».

Звісно, за наповнення державної скарбниці честь їм та хвала.

Відео дня

Проте неофіційно чимало чиновників, а бізнесмени – вголос кажуть, що отой приріст надходжень по ПДВ – ніж, занесений над головою промисловості області, особливо експортно орієнтованої.

Йдеться ось про що: влада звітує про автоматичне повернення ПДВ експортерам, а насправді ж фіскальні структури вишукують усякі зачіпки, аби податок на додану вартість не повертати, щоб гроші залишалися в розпорядженні уряду. Треба ж за щось владі передвиборні ініціативи Президента виконувати!

Тільки у Вінниці нині місцева влада намагається якось домовитися з податківцями, які ніяк не залишать в спокої «Барлінек» та «Вінницяпобутхім», а губернатор ще донедавна з усіх можливих трибун заявляв, що не дасть душити вінницький бізнес надуманими перевірками…

Один серйозний чиновник навіть порівняв нинішню неофіційну стратегію неповернення ПДВ з продрозверсткою молодої радянської влади. Чим усе закінчилось – пам’ятаємо.

Втім, сподіватимемось на краще.

Що ж до наповнення бюджету, то протягом першого півріччя 2012 року органами державної податкової служби області мобілізовано до бюджетів усіх рівнів 2043,6 млн. грн., що на 212,3 млн. грн. або на 11,6% більше ніж у першому півріччі 2011 року.

При цьому, до Державного бюджету зібрано 1054,2 млн. грн., що на 73,1 млн. грн. або на 7,5%  більше січня-червня 2011р.

До місцевих бюджетів надійшло 989,4 млн. грн., що на 16,4% або на 139,2 млн. грн. перевищує фактичні надходження першого півріччя 2011 року.