Окупанти намагаються захопити весь Донбас / фото: Сергій Гайдай

У війні Росії проти України зараз настав переломний момент, ворог намагається реалізувати свої завдання: вийти на адмінкордони Донецької та Луганської областей, а також протидіяти активним діям ЗСУ на півдні.

Про це розповів "Обозревателю" екс-заступник начальника Генштабу ЗСУ, генерал-лейтенант Ігор Романенко.

"Очевидно, що це переломний момент. Противник намагається реалізувати свої завдання, як вони були сформульовані: захоплення Луганської та Донецької областей в адміністративних межах, а також перешкоджання активним діям української армії на півдні. Вони перекидають туди війська з Ізюмського напрямку, з Донбаського. Стягнули резерви, повітряно-десантні війська та інше. Поки на наступ на цьому напрямку вони не наважуються - не до жиру, аби живу", - каже генерал.

Відео дня

За його словами, українській армії потрібно набратися сил, резервів і збільшити свій військовий потенціал. Але є одна проблема - брак зброї.

"Союзники не поспішають надавати нам озброєння, хоча їхні військові однозначно кажуть: для того, щоб були зміни - а зараз такий момент, - треба допомогти Україні. Але в кожній із західних країн є ще й своя політична кон'юнктура, тому маємо що маємо", - зазначив Романенко.

Також генерал оцінив перспективу переговорів президентів України та Росії. Він нагадав, що ними закінчується будь-яка війна, однак важливо те, коли їх організовувати.

"Нам потрібні переговори тоді, коли це буде вигідно Україні, коли росіяни зможуть реалістично оцінювати ситуацію, яка складається, особливо в плані перспектив для них. Сьогоднішня військова дипломатія буде визначати наступні кроки в тих умовах, які ми маємо на поточний момент", - резюмував Романенко.

Як повідомляв УНІАН, в Офісі президента назвали переговори з Росією "смертним вироком".

Раніше керівник Головного управління розвідки МОУ Кирило Буданов повідомив, що у війні з Росією вже почався переломний момент. Прикладами цього, за його словами, є останні події в окупованому Криму, зокрема, регулярні вибухи.