Інспекція бойовиками ЗСУ під Шумами - стало відомо, чия це була ідея / фото УНІАН

На позачерговому засіданні ТКГ після заяви ватажка бойовиків Пушиліна було порушено питання про спільну інспекцію з окупантами позицій української армії під селом Шуми на Донбасі.

Про це в ефірі Свобода Савіка Шустера повідомив голова української делегації Леонід Кравчук.

За його словами, з цієї ж нагоди під час відеоконференції групи з’явився радник Путіна пан Козак.

Відео дня

«Я був здивований, чому раптом на позачерговому засіданні він з’явився. Він дуже енергійно, з нотами ультиматуму, сказав: Україна повинна вирішити, чи буде вона виконувати Мінські угоди», – пояснив Кравчук.

Він додав, що Козак посилався на бойовиків, які, своєю чергою, стверджували про порушення домовленостей від 22 липня українською стороною.

«Причиною були траншеї в Шумах, на яких війська проводять інженерні роботи. У нас був документ: відеоспостереження ОБСЄ, які зафіксували, що ніяких робіт не проводили. І сказали, що це є підстава нашого виконання домовленостей», – зазначив глава українських делегатів.

Проте представники ОРДЛО наполягали, що згідно з їхніми спостереженнями такі роботи проводяться. Ось тоді, додав Кравчук, після великої дискусії зійшлися на «інспекції».

Спільне інспектування на Донбасі: що відомо

  • 5 вересня ватажок бойовиків "ДНР"  Денис Пушилін пригрозив відкрити вогонь по позиціях українських військових з 8:00 7 вересня. Причиною анонсованих обстрілів він назвав нібито порушення українською стороною домовленостей, досягнутих 22 липня щодо режиму тиші. Пушилін стверджує, що бойовики вимагали від ЗСУ закопати траншеї, які були вириті бійцями нібито після 22 липня, а потім ще й попереджали, що "мають повне право" усунути зазначені порушення самостійно.
  • Обіцяний обстріл позицій українських військових 7 вересня так і не відбувся. Україна через погрози Пушиліна скликала на 6 вересня позачергове засідання ТКГ.
  • 7 вересня Пушилін "переніс" дату атаки на позиції ЗСУ, "призначивши" її на 10:00 9 вересня. Згодом бойовики "ДНР" вдруге "перенесли" анонсований обстріл і запропонували провести засідання Тристоронньої контактної групи о 12:00 9 вересня.
  • 9 вересня ТКГ провела позачергове засідання з метою недопущення зриву режиму припинення вогню на Донбасі. Учасники консультацій домовилися про спільне інспектування в районі Шумів за участю представника координатора від ОБСЄ.
  • Втім, спільне інспектування 10 вересня зірвалося. Росія і бойовики "ДНР" висунули нові вимоги щодо спільної інспекції в районі Шумів, які не обговорювалися в ході позачергової конференції Тристоронньої контактної групи. Того ж дня ділянку в районі Шумів було обстріляно терористами.
  • В ОП повідомили, що узгоджене "інспектування" не відбудеться у зв'язку з постійною зміною запитів російської сторони.