Україні важливо зруйнувати саме залізничне полотно на Кримському мосту / фото Maxar Technologies

Голова Українського центру безпеки та співробітництва Сергій Кузан заявив, що окрім подолання систем ППО та оборонних рубежів РФ, проблемою є капітальний характер конструкції Кримського мосту, адже він проєктувався так, щоб міг витримувати сейсмічні коливання тощо.

"Тобто, чим більша така конструкція, тим більше потрібно засобів для знищення, потрібно більше вибухівки", - сказав Кузан Фокусу.

За його словами, для досягнення мети потрібно використовувати засоби ураження з великою кількістю вибухівки.

Відео дня

"Для прикладу є ракети Taurus, але їх потрібна достатня кількість, тобто все залежить від того, куди буде завдано удару. Тому що для того, щоб вивести з ладу Кримський міст, потрібно влучити не у верхні, а в нижні опори мосту, на які кріпиться сама мостова конструкція. Для цього для нас найкраще застосовувати такі ракети, як Taurus, або більшу кількість інших ракет", - пояснив він.

На його думку, також можна використовувати дрони, однак за умови великої кількості вибухівки. Серед ракет експерт також відзначив Storm Shadow та SCALP. Однак питання і в кількості ракет, і в тому, куди буде краще завдавати удару Україні.

"Тобто такий міст нам пріоритетно знищити, коли вже прийнято рішення про проведення кримської операції. Тобто умовно кажучи, коли ми вже почали проводити операцію з відрізання Криму від постачання. Перші кроки для цього - це знищення великих десантних кораблів РФ, вони використовуються зараз як основний морський компонент для логістики, забезпечення Кримського півострова. Авіаційний компонент - Іл-76, це військово-транспортна авіація РФ. Але сухопутний компонент - це саме Кримський міст", - заявив Кузан.

Крім того, він зазначив, що Україні важливо зруйнувати саме залізничне полотно.

"Важливо, щоб не просто впав сам проліт, а щоб була зруйнована основа, щоб не було куди ставити проліт", - додав Кузан.

Знищення Кримського мосту - деталі

Раніше видання The Guardian із посиланням на високопосадовця ГУР написало, що Кримський міст буде знищено в першій половині 2024 року.

Глава Головного управління розвідки Кирило Буданов заявив, що Кримський міст залишається метою України.

"Метою залишається Кримський міст. Міст посилено охороняють і захищають. Але всі над цим працюють", - сказав він.

Вас також можуть зацікавити новини: