"Циркони" запускаються з ракетних крейсерів / скріншот

Військово-політичний оглядач Олександр Коваленко засумнівався в тому, що вранці 25 березня російські війська вдарили по Києву ракетами "Циркон" з території тимчасово окупованого Криму.

"3М22 "Циркон" - це гіперзвукова крилата ракета, яка умовно маневрує... Дальність польоту ракети - від 250 до 500 км на малих висотах і до 740 км за напівбалістичною траєкторією. При заправці ракети специфічним, спеціально для неї створеним паливом, дальність польоту може бути збільшена до 1 тис. км. Тобто, до Києва цілком долітає. Але. Ракета "Циркон" - це не КРМБ "Калібр". Для неї потрібні унікальні пускові установки та унікальні носії", - пояснив експерт.

За його словами, перспективними носіями "Цирконів" є на сьогодні "напівмертві" важкі атомні ракетні крейсери проекту 1144 "Орлан":

Відео дня

"А саме не боєздатний "Петр Великий" і "Адмірал Нахімов", що перебуває у вічному ремонті. Також цю ракету можуть застосовувати АПЛ проєкту 885М "Ясень-М" і 949А "Антей" і жодної, з яких немає в Чорному морі... Ще перспективними носіями "Цирконів" можуть стати фрегати проєкту 22350М. Але саме в модифікації "М", закладка яких навіть не стартувала! З чого виникає питання, а чи ними взагалі стріляли?" - задався питанням Коваленко.

Він не виключає, що росіяни могли створити сухопутну, мобільну установку для "Цирконів", але про це не повідомлялося "навіть на базовому рівні пліток і конспірології".

"А сам процес такої інтеграції навряд чи під силу російському ВПК. Приховати ж таке досягнення кулібіних було б складно. Тому, чи був це 3М22 "Циркон", чи П-800 "Онікс", чи якийсь інший зразок ракетного озброєння російських окупаційних військ - залишимо на суд офіційних джерел, а вже після офіційного повідомлення робитимемо висновки. Але, що в першому, що в другому, що навіть у третьому випадку - висновки можуть бути вельми дисонуючими", - констатував експерт.

Удар по Києву 25 березня - що повідомлялося

Як писав УНІАН, уранці 25 березня російські війська запустили дві балістичні ракети по Києву з Криму.

Станом на 12:30 було відомо про те, що кількість постраждалих від удару зросла до семи людей.

Вас також можуть зацікавити новини: