Захисники неба продувжують нищити ворожі дрони / фото Бригада швидкого реагування Нацгвардії "Рубіж"

У ніч на 5 січня російські окупанти атакували Україну ударними дронами типу Shahed, протиповітряною обороною збито 21 із 29 ударних БпЛА.

Про це повідомили Повітряні сили ЗСУ. Зазначається, що атака тривала двома хвилями з району Приморсько-Ахтарськ – РФ та мис Чауда – Крим.

"Усього зафіксовано пуски 29 ударних БплА Shahed-136/131. До відбиття повітряного нападу залучено мобільні вогневі групи Сил оборони, винищувальну авіацію та зенітні ракетні підрозділи Повітряних Сил. Протиповітряною обороною збито 21 із 29 ударних БпЛА в межах Миколаївської, Херсонської, Дніпропетровської, Черкаської, Кіровоградської та Хмельницької областей", - йдеться у повідомленні.

Відео дня

У Повітряних силах поінформували, що частину безпілотників ворог спрямував по прифронтовій зоні Херсонської та Миколаївської областей.

Переважну більшість "шахедів" знищено підрозділами мобільних вогневих груп Повітряних Сил та Сил оборони України.

Інфографіка ЗСУ

Згодом у Силах оборони півдня України додали, що нічна дронова атака відбувалася двома хвилями в понад 3 та понад 4 години. На півдні удари  були спрямовані на об'єкти інфраструктури та житлові квартали населених пунктів. 

"Підрозділами ППО у нашій зоні відповідальності знищено 10 дронів-камікадзе: по 1 - на Миколаївщині та Кіровоградщині, по 4 - на Херсонщині та Дніпропетровщині. На жаль, не вдалося уникнути влучань на Херсонщині та Миколаївщині", - йдеться у повідомленні.

Зокрема, в Баштанському районі Миколаївської області внаслідок влучання БпЛА типу "Shahed 131/136" на території агропідприємства спалахнула пожежа, яку було оперативно ліквідовано.  Крім того, пошкоджень зазнали будівля дитячого садочку, будинок культури та приватні будинки.  В Херсонській області удар "Шахеда" припав на житловий район обласного центру, суттєво пошкоджено приватний будинок.  В Тягинській громаді безпілотники вдарили по адміністративній будівлі та модульному містечку. Люди переважно встигли перейти в укриття, але все ж 2 цивільні особи отримали поранення.

Нічна атака дронів

Раніше нічну атаку противника прокоментувала керівник об’єднаного прес-центру Сил оборони півдня Наталя Гуменюк "На півдні йшла бойова робота. При цьому, ми спостерігали дві хвилі запуску безпілотних літальних апаратів типу "шахед". Перша хвиля тривала майже три години - вона розпочалася  на початку ночі", - розповіла вона.  

Також Гуменюк зазначила, що пізніше - через 2,5 години розпочалась наступна хвиля.

4 січня речник Командування Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат зазначив, що безпілотники типу "шахед" ворог запускає щоночі для того, щоб тримати в напрузі країну, щоб лунала повітряна тривога. Також кожний БПЛА йде до своєї цілі, яку хоче уразити, яку йому задали задачу. 

Вас також можуть зацікавити новини: