Міністр оборони РФ Сергій Шойгу днями в Пекіні заявив про готовність РФ до переговорів щодо України, однак додав, що умов для них не створено. Коли російські діячі приїздять до Пекіну (і не лише до Пекіну), то починають розповідати, що насправді вони готові до миру, готові до переговорів. Таким чином вони підкреслюють, так би мовити, свою конструктивність, спекулюють на певних настроях в різних державах світу стосовно швидкого припинення війни і намагаються виглядати як не агресивні дикуни, а майже як голуби миру.

Путін і Лавров зокрема неодноразово говорили, що вони вітають китайську мирну пропозицію

Тож у поведінці Шойгу немає нічого дивного. Очільник російського МЗС Лавров, коли був у Китаї, під час переговорів з китайським колегою Ван Ї говорив те саме. І китайська сторона тоді підкреслювала, що, мовляв, Росія готова до переговорів. Тому Шойгу - черговий чиновник, який на зовнішньому майданчику вдає, що РФ готова до сприйняття якихось мирних ініціатив.

Відео дня

Ще один момент: такі заяви - це такий собі певний реверанс в бік офіційного Пекіну, лестощі тому, від кого залежиш. Путін і Лавров зокрема неодноразово говорили, що вони вітають китайську мирну пропозицію (мирний план Китаю, який, зокрема передбачає припинення бойових дій та мирні перемовини, однак "безпека однієї країни не повинна досягатися за рахунок розширення військових блоків").

Путін продовжить нав’язувати Україні відмову від тимчасово окупованих територій

Але на ділі позиція Російської Федерації відрізняється від того, що кремлівці говорять стосовно підтримки мирних ініціатив, чи позитивної оцінки китайського мирного плану. Адже у китайському плані для росіян позитивним моментом є лише припинення війни та початок перемовин, а далі там чимало спірних моментів. Тобто для Путіна, для Кремля в китайських пропозиціях єдиним прийнятним пунктом є лиш те, щоб Україна припинила воювати і погодилася на переговори. Тоді Путін продовжить нав’язувати Україні відмову від тимчасово окупованих територій. Адже що китайці сказали у своєму плані? Розв’язувати проблему шляхом переговорів, досягнення компромісу. А позиція Путіна стосовно пошуку компромісу є очевидною: він хоче повністю Луганську, Донецьку, Херсонську та Запорізьку області.

Фактично Путін хоче перевести все зі стану гарячої війни у стан переговорів, аби підготуватися до майбутніх військових дій та закріпитися на окупованих українських територіях. Тому насправді те, що розповідають кремлівці під час візитів до Китаю, або коли у Москві говорять про китайський мирний план - це лише політичні заяви. Вони хвалять китайську позицію загалом, оскільки залежні від офіційного Пекіна, однак насправді жоден китайський план Кремлю не цікавий. Росія хоче нових територій.

Володимир Воля, політичний експерт