Останні події не залишають сумнівів, що Третя світова війна вже триває.

Звісно, офіційна дата її початку ще не зафіксована офіційно. Історики можуть визначити такою датою 24 лютого 2022 року – день широкомасштабного вторгнення Росії на Україну, а, можливо, 8 серпня 2008 року, коли Росія напала на Грузію… Насправді це питання є виключно політичним.

Україна виконує роль бойового авангарду цивілізованого світу

Якщо подивитись на історичні факти, то перед вбивством Фердинанда (вбивство ерцгерцога, спадкоємця австро-угорського престолу 28 червня 1914 року - одна з найгучніших подій ХХ сторіччя) було вже багато війн, участь в яких брали в тому числі імперії. Проте початок Першої світової війни прив’язують саме до цієї дати. Так само і щодо початку Другої світової війни, яка насправді розпочалась геть не 1 вересня 1939 року. Тож, думаю, що конкретну дату початку Третьої світової буде визначено, коли наші союзники офіційно вступлять у війну проти Росії. 

Наразі ж Україна виконує роль бойового авангарду цивілізованого світу. Росія веде війну проти нас для того, щоб затвердити свій диктаторський авторитарний режим. В цьому, до речі, схожість всіх світових війн. Адже занепадаючі імперії завжди намагаються здобути реванш. Саме це відбувалось під час Першої та Другої світових війн. А сьогодні типову поведінку демонструє "російська імперія".

Російська імперія має припинити існування в форматі "тюрми народів"

Російський диктатор Володимир Путін вкотре заявив, що вважає розпад Радянського союзу найбільшою геополітичною катастрофою ХХ століття. Тож війна проти Грузії у 2008-му році, війна проти України у 2014-му, операція у Казахстані та, врешті, повномасштабне вторгнення в Україну — все це спроби здійснити реванш для відновлення "великої російської імперії" в кордонах Радянського союзу.

Це - суть цієї світової війни.

І вже зрозуміло, що війна з Росією буде довгою.

Поки Україна не стала членом НАТО, країна має отримати гарантії безпеки

Вона завершиться лише після того, як буде знищено путінський режим. Тобто російська імперія має припинити існування в форматі "тюрми народів", в якому вона існує вже багато століть. Інші народи мають вийти зі складу РФ, проголосити незалежність та суверенітет. І тільки після трансформації Росії настане завершення війни.

Паралельно буде тривати глобальне переформатування – комплексний процес, який включатиме і воєнний, і економічний, і енергетичний, і політичні компоненти. Це буде перемога демократій на планеті. 

Які кроки необхідні зараз? Поки Україна не стала членом НАТО, країна має отримати гарантії безпеки. Фінляндія та Швеція так само ще не фіналізували свій статус, проте було заявлено, що на них вже розповсюджуються гарантії безпеки Альянсу. Тож наразі було б достатньо оголошення НАТО про те, що розпочався процес вступу України в Альянс. А поки рішення не буде розглянуте та ухвалене на наступному Саміті НАТО (черговому через рік або позачерговому зараз), США чи Великобританія можуть зробити офіційну заяву про надання Україні ядерних гарантій безпеки. Цього буде достатньо для того, щоб Путін не застосував ядерну зброю. 

Михайло Самусь, заступник директора Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння з міжнародних питань