Китаю вигідно, щоб РФ домоглася якогось успіху у війні, поділився думкою експерт / фото ua.depositphotos.com

Китай розраховує, що під час війни в Україні з РФ в певний момент українська сторона та Захід будуть готові піти на поступки.

Таку думку висловив виконавчий директор фонду "Відродження" Олександр Сушко в ефірі телемарафону. "Я б поставився з обережністю до заяв Китаю. Вони не вперше говорять про те, що готові надати певну посередницьку допомогу. Однак реалії полягають в тому, що їм вигідно, щоб Росія не зазнала тут поразки", - зазначив експерт.

На його думку, китайській стороні вигідно, щоб Росія домоглася якогось успіху в цій війні. "Для них не так важлива сама Росія і тим більше не так важлива Україна, але їм важливо, щоб послабився західний світ і, в першу чергу, Сполучені Штати Америки. Тому вони дивляться за цим конфліктом з інтересом, і навряд чи ми можемо розраховувати на їх щиру підтримку", - вважає Сушко.

Відео дня

Проте, за словами Сушка, Китай дійсно намагається пересвідчитися, що Росія не буде збільшувати ескалацію ядерної загрози.

"Китай, формально заявляючи про свій нейтралітет та невтручання, може чекати виснаження України та західної коаліції. Вони розраховують, що в певний момент і Україна, і Захід будуть готові піти на поступки. Власне цього вони чекають, і саме про це йдеться, коли вони кажуть про план посередництва", - сказав Сушко.

Війна Росії та України - що відомо про позицію Китаю щодо протистояння

Як повідомляв УНІАН, 18 лютого віце-президент Сполучених Штатів Америки Камала Гарріс попередила Китай, щоб той не допомагав Росії летальною зброєю, яка може бути застосована нею у війні проти України. В США занепокоєні, що Пекін поглибив свої відносини з Москвою після початку війни.

Також 18 лютого стало відомо, що Китай готовий презентувати власні мирні пропозиції для України та Росії.

Вас також можуть зацікавити новини: