Російська Федерація змінює тактику / фото УНІАН

З призначенням нового командування флоту РФ можна казати про певні зміни у тактиці російських загарбників, розповів начальник центру стратегічних комунікацій Сил оборони півдня України Дмитро Плетенчук.

"Перше, що слід пам’ятати, - росіяни весь час намагаються переймати вдалий досвід. Вони завжди намагаються копіювати нас. Це відбувається, як на суходолі, так й на інших театрах бойових дій. Тому, по-перше, можна очікувати, що вони намагатимуться розвивати напрям безпілотних систем. Вони про це заявляли, проте реальних результатів ми поки не бачили. І реальних апаратів не бачили. Хоча їхня пропаганда розповідає, що у них є кілька моделей", - сказав він.

По-друге, за його словами, загарбники намагаються компенсувати відсутність своїх кораблів у Чорному морі за рахунок авіації. Це стосується патрулювання акваторії, контролю цивільного судноплавства, супроводу кораблів та суден.

Відео дня

"Так само це стосується і берегової лінії. Тобто, тут вони застосовують різноманітні зразки техніки. Починаючи з нових гелікоптерів до застарілих літаків, які мають невисоку швидкість, але на них в принципі можна контролювати акваторію. Також застосовують сучасні літаки... Так вони намагаються проводити розвідку в умовах, коли у них "забрали", наприклад, літак А-50 та розвідувальні кораблі у морі", - каже Плетенчук.

За його словами, крім того, росіяни компенсують неможливість застосовування морських ракетоносіїв з "Калібрами" мобільними установками, які використовують, зокрема, з території Криму.

Спікер додав, що судно "Комуна", яке нещодавно було уражено ЗСУ в Севастополі, використовувалося противником саме у зв’язку зі зміною тактики.

"Це був насправді цікавий корабель, пошуково-рятувальне судно. Попри його вік, це була дуже серйозна одиниця у корабельне-катерному складі Чорноморського флоту РФ. Він виконував дуже серйозні завдання... Але навіть не тому він став ціллю. А тому, що Російська Федерація змінює тактику. Вони були вимушені залишити в бухті Севастополя все ж таки достатньо велику кількість кораблів. Звісно це не найпотужніші, не найбільші кораблі, але все одно у пункті базування Новоросійська вони їх розмістити не можуть. Вони їх залишають там (у Криму - УНІАН). Та почали потроху ховати за суднами забезпечення. Тому цього разу постраждав саме цей корабель", - пояснив Плетенчук.

Чорноморський флот РФ - зміна командування

Нагадаємо, 2 квітня стало відомо, що Чорноморський флот РФ, який за час повномасштабного вторгнення РФ в Україну втратив приблизно третину бойового потенціалу, очолив уродженець Севастополя Сергій Пінчук. Він - народився в Севастополі, але служив у російському флоті.

Новим керівником  Північного флоту РФ (основна база - місто Сєвєроморськ під Мурманськом) призначено віцеадмірала Костянтина Кабанцова, служба якого пов'язана з підводними човнами - переважно саме Північного флоту. Крім того, указом президента РФ призначено нового командувача всіма військово-морськими силами РФ загалом - адмірала Олександра Моїсеєва, який є уродженцем Калінінградської області.

Вас також можуть зацікавити новини: