Росія атакувала енергетичну інфраструктуру / фото t.me/V_Zelenskiy_official

У ніч на 8 травня російські терористи завдали чергового масованого комбінованого удару по території України. Для цього вони застосували різні типи ракет та ударні БПЛА, повідомили в Повітряних силах України. 

Загалом окупанти використали 76 повітряних цілей – 55 ракет та 21 ударний безпілотник:

  • 1 аеробалістичну ракету Х-47М2 "Кинджал";
  • 2 балістичні ракети "Іскандер-М";
  • 4 крилаті ракети "Калібр"; 
  • 45 крилатих ракет Х-101/Х-555 із літаків стратегічної авіації Ту-95 МС;
  • 1 крилату ракети "Іскандер-К";
  • 2 керовані авіаційні ракети Х-59/Х-69;
  • 21 ударний БпЛА типу "Shahed-131/136".

Силами протиповітряної боротьби України було знищено 59 цілей ворога, зокрема: 

Відео дня
  • 33 крилаті ракети Х-101/Х-555;
  • 4 крилаті ракети "Калібр";
  • 2 керовані авіаційні ракети Х-59/Х-69;
  • 20 ударних БпЛА типу "Shahed-131/136".

Зазначається, що ціллю удару окупантів стали об'єкти критичної інфраструктури та інші стратегічні об'єкти України. 

"Я дякую усім, хто сьогодні доклав максимум зусиль, аби ворог не досяг своїх цілей. Сьогодні 8 травня, в Україні відзначається День пам'яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні. Вшановуємо полеглих тієї страшної війни, вшановуємо українських героїв сучасності, які цього разу боронять рідну землю від рашизму", – написав Командувач Повітряних Сил генерал-лейтенант Микола Олещук.

Масований удар по Україні прокоментував і президент України Володимир Зеленський. Він зазначив, що російські окупанти били по інфраструктурі у Львівській, Вінницькій, Київській, Полтавській, Кіровоградській, Запорізькій та Івано-Франківській областях.

"Усі необхідні служби вже працюють на місцях, ліквідовуючи наслідки терору. Масований ракетний удар нациста Путіна в День памʼяті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні. Весь світ має чітко розуміти, хто є хто. Весь світ не має права дати ще один шанс нацизму", – написав Зеленський. 

Як повідомили у Силах оборони півдня України, уночі 8 травня на південному напрямку воїнами Херсонської зенітної ракетної бригади знищено: 4 крилаті ракети "Калібр", 2 крилаті ракети Х-101/Х-555 та 2 керовані авіаційні ракети Х-59/Х-69 на Дніпропетровщині, ударний БпЛА "Shahed-136/131" на Херсонщині.

"Вночі тривала напружена бойова робота підрозділів протиповітряної оборони. Зокрема, у зоні відповідальності 2 дрони-камікадзе типу "Shahed-131/136" збито в Херсонській області. Протягом доби також збито 4 розвідувальні дрони ворога. На жаль, не вдалось уникнути влучань. Ворог поцілив по об'єктах енергетичної інфраструктури. Фахівці вживають заходи з відновлення об'єктів та постачання електрики. Інформації про постраждалих не надходило", - йдеться у повідомленні.

Ближче до світанку росіяни розпочали масовану ракетну атаку. Зокрема, агресор поцілив по об'єктах енергетичної інфраструктури, також пошкоджень зазнала цивільна інфраструктура. Наразі наслідки уточнюються.

Окрім того, внаслідок ворожої ракетної атаки на Кіровоградщині в Олександрійському районі пошкоджено обʼєкт критичної інфраструктури. Травмовано дитину 8-ми років. Руйнувань попередньо зазнали 13 приватних будинків та майже три десятки гаражів.

Росія продовжує терор проти мирного населення: останні новини

Сили оборони знищили усі повітряні цілі, які летіли на Київ. Однак, через падіння уламків у чотирьох районах, постраждали люди. Двох постраждалих – жінку та чоловіка з численними пораненнями кінцівок та осколковими пораненнями доставили до лікарні.

Крім того, зранку 8 травня, російські окупанти вперше за довгий час вивели в море носії крилатих ракет. Зазначається, що загальний залп може становити 12 ракет. 

Вас також можуть зацікавити новини: