Україна застосувала ракети ATACMS 17 Жовтня / скріншот

Українські військовослужбовці стали першими в історії, хто застосував американські оперативно-тактичні ракети ATACMS для ударів по аеродромах ворога.

"ЗСУ стали лише другим в історії оператором ATACMS, який використав ці ракети в реальних бойових діях. Першою була армія США, яка використала ці ракети під час операцій "Буря в пустелі" 1991 року і "Свобода Іраку" у 2003 році. Але тоді американські військові використовували їх для ураження чітко сегментованих цілей - позиції протиповітряної оборони противника і їхні командні пункти. Водночас наші військові стали буквально першими в історії, хто застосував ATACMS саме для ударів по аеродромах ворога", - пише Defense Express.

Також експерти проаналізували перший супутниковий знімок аеродрому з російською авіацією у тимчасово окупованому Бердянську після удару ЗСУ:

ЗСУ вдарили ракетами ATACMS по аеродрому в Бердянську / скріншот twitter.com/hwtnv
ЗСУ вдарили ракетами ATACMS по аеродрому в Бердянську / скріншот twitter.com/hwtnv

"Можна розпізнати елементи, схожі на сліди ураження вертольотів або іншої техніки на стоянках. І якщо це так, то можна заодно побачити переваги використання ракет саме з касетної бойовою частиною для ураження великих цілей противника. Оскільки виходить, що одна ракета може уразити одночасно кілька одиниць техніки ворога, розміщених на значній площі".

ЗСУ застосували ракети ATACMS - відео

США таємно передали Україні ATACMS - актуальне

Як писав УНІАН з посиланням на The New York Times, США передали Україні обмежену кількість ракет ATACMS - всього близько 20 штук. При цьому однією з умов є те, що ця зброя не може бути використана для атак по території Росії.

Повідомлялося, що відправлені в Україну ракети ATACMS є касетними боєприпасами. Кожна з ракет викидає 950 невеликих бомб, здатних завдати шкоди на великій території.

Нагадаємо, ЗСУ вдарили ракетами ATACMS у ніч проти 17 жовтня по двох аеродромах з російською авіацією та боєприпасами в окупованих Бердянську та Луганську.

Вас також можуть зацікавити новини: