ATACMS також запускаються з HIMARS, але лише по одному / фото армії США

Адміністрація президента США Джо Байдена продовжує відмовляти Україні в наданні ракет ракет великої дальності ATACMS, попри зростаючий тиск з боку американських законодавців і прохання української влади.

Про це пише Washington Post із посиланням на американських чиновників. За їхніми словами, в політиці США не відбулося ніяких змін щодо цього типу зброї, і впродовж кількох місяців не було предметного обговорення цього питання.

У Пентагоні вважають, що Київ має інші, нагальніші потреби, ніж ATACMS. Також Вашингтон побоюється, що відправка в Україну достатньої кількості зброї, яка дозволить змінити ситуацію на полі бою, серйозно підірве готовність США до інших можливих конфліктів.

Відео дня

За словами чиновників, кількість ракет ATACMS на американських складах зафіксована, і вони очікують на заміну ракетою Precision Strike нового покоління з більшою дальністю під назвою Prism. Очікується, що вони надійдуть на озброєння до кінця цього року. Компанія Lockheed Martin як і раніше виробляє 500 ATACMS на рік, але вся ця продукція призначена для продажу в інші країни.

Україна заявила, що ATACMS з дальністю дії 305 км необхідні для знищення російських командних пунктів і логістичних зон далеко за лінією фронту.

ATACMS дозволить українським силам вразити найдальші від нинішніх ліній фронту райони окупованого Росією Криму, включаючи Керченський міст і російську військово-морську базу в Севастополі.

Washington Post зазначає, що Україна попросила у США сотні ракет. Київ звернувся до своїх прихильників у Конгресі, а американські законодавці все голосніше вимагають від адміністрації Байдена схвалити передачу ракет.

Минулого місяця комітет Палати представників з питань збройних сил включив кошти для відправки ATACMS в Україну в свій проект оборонного бюджету, а Комітет Палати представників у закордонних справах прийняв двопартійну резолюцію, що закликає Сполучені Штати "негайно" надати ракети.

"Немає причин давати Україні рівно стільки, щоб стекти кров'ю, але недостатньо, щоб перемогти. Якщо ми збираємося допомогти їм, або йдіть ва-банк, або забирайтеся", - заявляв голова комітету, республіканець від Техасу Майкл МакКол. Резолюцію підтримав головний демократ комітету, член Палати представників Грегорі в. мікс (Нью-Йорк).

На початку цього місяця сенатори Джеймс Е. Ріш (Айдахо) і Роджер Вікер (Міссісіпі), високопоставлені республіканці в сенатських комітетах з міжнародних відносин і у справах збройних сил відповідно, приєдналися до МакКола в заяві про те, що передача ATACMS разом із касетними боєприпасами і літаками F-16 має "критичне значення" для успіху України.

З минулого року адміністрація Байдена називала кілька причин утримуватися. Спочатку відмова була заснована на побоюваннях, що Україна може запустити ракети великої дальності по території Росії, що призведе до ескалації конфлікту в конфронтацію між США і Росією. Москва публічно заявила, що навіть поставка зброї переступить червону межу.

Якими б не були погрози Москви, ці побоювання, здається, вщухли. Адміністрація Байдена заявила, що задоволена публічними заявами та письмовими обіцянками Києва не використовувати зброю, що поставляється США, для нападу на росіян за кордоном. Хоча офіційні особи в приватному порядку визнають, що були деякі порушення, Україна в основному виконала ці обіцянки.

На думку адміністрації, ATACMS не тільки змінить правила гри в Україні, але й "обмежить використання HIMARS або GMLRS", заявив представник Міністерства оборони США. HIMARS здатний стріляти шістьма снарядами одночасно на відстані майже 80 км. ATACMS також запускаються з HIMARS, але лише по одному.

Ракети ATACMS для України - новини

Як повідомляв УНІАН, 12 липня президент України Володимир Зеленський повідомив про відсутності рішення про надання Україні ракет великої дальності ATACMS. Він зазначив, що такі розмови ведуться, але немає конкретного рішення. Глава держави додав, що рішення про надання Україні касетних боєприпасів було складним і обговорювалося місяцями.

Раніше стало відомо, що в Адміністрації президента США Джо Байдена "тихо" обговорюють, чи варто відправляти Україні ракети ATACMS. У Пентагоні зазначають, що арсенал ATACMS відносно невеликий, і побоюються, що передача цих ракет Україні може вплинути на їхні власні військові плани.

Тим часом, президент США Джо Байден, коментуючи цю тему заявив, що Україні найбільше потрібні артилерійські снаряди, а не далекобійні ракети ATACMS. Він додав, що Україна нібито вже має еквівалент ATACMS.

Вас також можуть зацікавити новини: