США оголосять про передачу Україні касетних боєприпасів / скриншот

Надання Україні ATACMS може значно змінити хід війни проти Росії, якщо ці ракети будуть передані з касетними бойовими частинами. Про це в ефірі "Радіо NV" зазначив головний редактор спеціалізованого військового журналу Defense Express Олег Катков.

За його словами, касетна бойова частина плюс ATACMS - це ідеальне рішення, коли мова йде про необхідність ураження таких стандартних цілей, як, наприклад, авіабаза чи передовий вертольотний майданчик. У такому разі, якщо ракета долітає до цілі та розкривається, то ці касетні боєприпаси розкидуються на значній площі. 

"Кількома ATACMS цілком можливо накрити доволі велику авіабазу і гарантовано пошкодити там літаки, вертольоти, які там будуть знаходитись, вивести їх з ладу. ATACMS зі звичайною осколково-фугасною частиною на це об’єктивно не здатний. Для виконання цієї задачі потрібно буде направити понад 10 таких ракет. А так можна виконати цю задачу декількома і гарантовано", - сказав він.

Відео дня

За його словами, якщо нам дадуть ATACMS з касетною бойовою частиною, то "мова не буде йти про сотні".

ATACMS та касетні боєприпаси для України - головне

За даними The Wall Street Journal, США близькі до того, щоб схвалити передачу Україні ракет великої дальності ATACMS, яка може використовуватися наявними РСЗВ HIMARS. Ці ракети мають дальність близько 300 кілометрів, що достатньо, щоб українські сили могли вражати російські цілі далеко за лінією фронту.

Раніше президент Байден не підписав передачу, почасти через побоювання офіційних осіб США, що Україна може використовувати її для завдання ударів по території Росії і ескалації конфлікту з затягуванням в неї Заходу. 

Зараз офіційні особи США і Європи побачили ознаки, що Білий дім прийшов до висновку, що в найближчі тижні необхідно терміново посилити боротьбу України. Зокрема, вже сьогодні, 7 липня, США оголосять про передачу Україні касетних боєприпасів.

В рамках нового пакету допомоги Україна також отримає боєприпаси до HIMARS, бойових машин Bradley і бронетранспортерів Stryker. Для відправки касетних боєприпасів в Україну Байдену необхідно буде підписати відмову, аналогічну тій, яка була підписана для експорту технології касетних боєприпасів до Південної Кореї в 2021 році.

Вас також можуть зацікавити новини: