Едгарс Рінкевичс пропонує партнерам по ЄС припинити продаж зброї "наліво" і зосередитися на Україні / колаж УНІАН, фото УНІАН, ukroboronprom.com.ua

Європа може наростити поставки боєприпасів Україні, якщо тимчасово призупинить відвантаження цієї продукції третім країнам, що не перебувають у такому становищі, як Україна. Таку думку висловив президент Латвії Едгарс Рінкевичс в інтерв'ю "Суспільному".

Він зазначив, що Росія досі не змогла досягти жодної стратегічної цілі, що ставила перед собою на початку вторгнення. Але небезпека полягає в тому, що Кремль мобілізує економіку та ресурси на продовження війни, і до цього факту не можна ставитися легковажно, переконаний Рінкевичс.

За його словами, в Європі "багато хто" розуміє необхідність так само мобілізувати власну оборонну промисловість. Але для цього потрібен час.

Відео дня

"Я знаю, що є деякі так звані треті країни, які все ще купують боєприпаси у європейських заводів. І якщо ми можемо відкласти, наприклад, їхні закупівлі, тому що у них немає активної воєнної ситуації, то, напевно, це те, що ми повинні зробити", — пропонує Рінкевичс.

Поставки західної зброї в Україну

Як писав УНІАН, в керівництві ЄС визнали, що до березня Європа навіть спільними зусиллями, ймовірно, не встигне надати Україні обіцяний мільйон артилерійських снарядів. Європейська промисловість не має потужностей на виробництво такої кількості снарядів, і тому членів ЄС закликають зробити задоволення потреб України пріоритетом.

На цьому тлі, здавалося б, стає ще важливішою допомога від США. Але за останні тижні американські поставки скоротилися через проблеми з ухваленням нової програми підтримки України та початок війни на Близькому Сході.

Вас також можуть зацікавити новини: