Європейський ВПК досі радикально відстає від потреб реальної ситуації / фото twitter/Міноборони Британії

Аби забезпечити Україну артилерійськими боєприпасами в достатній кількості, європейському ВПК знадобиться від 7 до 14 років. Про це пише видання Defense Express, що спеціалізується на збройовій тематиці.

Журналісти проаналізували доповідь норвезької компанії Nammo, яка є одним з найбільших виробників боєприпасів в Європі, щодо ситуації в європейській оборонній галузі. Норвежці підрахували, що сьогодні уся Європа сукупно здатна виробляти близько 500 тисяч артилерійських боєприпасів на рік. Тоді як потреба України становить близько 600 тисяч боєприпасів на місяць.

Тобто, аби забезпечити річну потребу ЗСУ у боєприпасах із темпами стрільби у 20 тисяч снарядів на день, Європі за нинішніх темпів виробництва знадобиться близько 14 років. Якщо темпи стрільби знизити до 10 тисяч боєприпасів на день (300 тисяч на місяць), то Європа зможе покрити річні витрати ЗСУ за сім років.

Відео дня

"І це з розрахунку, що вже сьогодні Європа має темпи виробництва артилерійських боєприпасів у 500 тисяч на місяць, хоча насправді ситуація по цифрах сьогодні може бути дещо гіршою — наприклад, відомо, що у лютому 2023 Європа мала темпи виробництва у 300 тисяч артилерійських снарядів на рік, тож навряд чи сьогодні ця цифра могла різко зрости аж до 500 тисяч", – зазначає Defense Express.

Проблеми із західною підтримкою України

Як писав УНІАН, Захід сумнівається, що зможе одночасно забезпечити зброєю Україну та Ізраїль. Оборонна промисловість країн-членів НАТО не має достатніх резервних потужностей, щоб реагувати на кризи, подібні до нинішньої, кажуть в Альянсі.

Також ми розповідали, що навіть без ізраїльського чинника Європейський Союз вже відстає від своїх планів надати Україні мільйон артилерійських снарядів до березня. За даними джерел видання Bloomberg, минуло вже більше половини часу, однак план виконаний лише на 30% і, виходячи з обсягу контрактів, підписаних на сьогоднішній день, ризикує не досягнути своєї цілі.

Вас також можуть зацікавити новини: