Андрій Риженко прокоментував можливості ракети "Циркон" / колаж УНІАН, фото facebook.com/andrii.ryzhenko.5, скріншот

Російська "гіперзвукова" ракета "Циркон" – це ракета-привид. Про це заявив капітан 1 рангу запасу ВМС Збройних Сил України та колишній  заступник начальника штабу ВМС Андрій Риженко. 

"Циркон" – це така ракета-привид, дуже багато розмов, рекламні ролики крутять своїм. Відомо, що цю ракету відстріляв новітній фрегат "Адмірал Горшков" минулого року, коли проходив державне випробування в Російській Федерації й цей фрегат буде базуватися в Північному флоті", – зауважив він в ефірі телеканалу "Еспресо".

Риженко наголосив, що ця ракета розташована в транспортному контейнері. Своєю чергою, він може підходити під пускову установку фрегату типу "Адмірал Григорович", який окупанти використовують для ударів по Україні. 

Відео дня

Також ракети "Циркон" можуть завантажуватися на вже наявні в росіян кораблі та корвет типу "Буян". Водночас невразливість цих ракет перед засобами ППО – сумнівна. 

"Ця ракета нібито має дуже велику швидкість і ця швидкість не дозволяє, або значно зменшує можливості систем ППО перехоплювати їх. Тут також дуже багато питань, було виявлено два таких імовірних пуски по Україні – це Запоріжжя та Київ, де знайшли ці залишки ракети. Вони були випущені наприкінці минулого, початку цього року за маркуванням. Знову ж таки це одиничні позиції. Ніхто не знає, скільки таких ракет взагалі й наскільки вони ефективні", – резюмував він. 

Удар ракетою "Циркон" по Україні

7 лютого після масованого ракетного удару РФ по Україні в одному з районів Києва виявили уламки ракети, яка мала елементи, що використовуються у "Цирконах". Офіційного підтверждення того, що окупанти дійсно використали цю ракету для удару певний час не було. 

Згодом цей факт підтвердили експерти Київського науково-дослідного інституту судових експертиз. Директор установи Олександр Рувін зазначив, що цього висновку дійшли, зважаючи на маркування на частинах та уламках, ідентифікацію вузлів і деталей, які характерні саме для "Циркона". Такі елементи в інших ракетах росіяни не використовують. 

Вас також можуть зацікавити новини: